Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAHTEVAJU SVOJE

Penzioneri protestovali zbog smanjenih penzija

Autor: Tanjug | 15.04.2015 - 18:20:00h | Komentara: 1

Predstavnici sindikata penzionera zatražili su danas od Skupštine Srbije i Ustavnog suda da odluku o smanjenju penzija proglase neustavnom.

Protest penzionera | Foto: Tanjug/Dejan Ilić

Protest penzionera | Foto: Tanjug/Dejan Ilić

Oni su najpre protestovali na Trgu Nikole Pašića, a potom su se uputili u šetnju do Ustavnog suda i zgrade parlamenta gde su predali svoje zahteve.


U pismu koje su dostavili supštini Srbije, odnosno predsedniku i predsednicima poslanickih grupa zatražili su da pokrenu inicijativu za poništavanje zakona na osnovu koga su smanjene penzije.


U pismu dostavljenom Ustavnom sudu Republike Srbije, kao i predsedniku tog suda zatražili su da zakon proglase neustavnim.


Predsednik Udruženja sindikata penzionera Milorad Vujasinović rekao je da su penzioneri želeli da protestom iskažu svoje nezadovoljstvo zbog smanjenja penzija i teškog materijalnog položaja u kome se nalaze.


"Tražimo da nam se vrati oteto, ne tražimo povećanje već samo da nam vrate ono što su nam uzeli", poručio je Vujasinović na protestnom skupu.


Dodao je da su penzioneri svoje penzije pošteno zaradili i da su one Zakonom o privremenom načinu isplate penzija nezakonito smanjene.


To udruženje u novembru prošle godine podnelo je Ustavnom sudu Srbije zahtev da poništi odluku vlade o smanjenju penzija.


Vujasinović je kazao da se nada da će Ustavni sud biti na strani penzionera i poništiti tu odluku, a ako bude drugačije sindikat će se obratiti sudu u Strazuburu.

Protest penzionera | Foto: Tanjug/Dejan Ilić

Protest penzionera | Foto: Tanjug/Dejan Ilić

 
Vujasinović je najavio da će i 1. maja verovatno biti organizovan sličan protest u Beogradu sa drugim sindikatima.


Sve penzije veće od 25.000 dinara, smanjene su od novembra prošle godine u okviru vladinih mera štedenje i smenjenja rashoda.


Penzioneri su na skupu nosili transparente na kojima je pisalo: "Napred nazad, nemam gde, radna knjižica prazna je", "Zivot prodje penzija ne dodje", "Ko laže vojne penzionere"...


Penzioneri su se požalili na svoj, kako kažu, sve teži materijalni položaj i ističu da u njihovim redovima vlada veliko nezadovoljstvo.


Penzioneri se takodje žale i na "ćutanje pojedinih institucija - naročito Fonda PIO i Ustavnog suda Srbije".


Vujasnović kaže i da su penzioneri za današnji skup dobili podršku Evropske organizacije sindikata penzionera.


"Učinićemo sve da dokažemo da je ovaj zakon protivustavan i da dodjemo do pravde", poručio je Vujasinović.


On je kazao da su se penzioneri još ranije žalili Fondu PIO, Upravnom sudu, Zaštitniku gradjana, kao i da očekuje da Ustavni sud kome su se obratili, što pre donese odluku u vezi smanjenja penzija.


"Penzioneri su najviše oštećeni, oni koji su gradili ovu zemlju i redovno uplaćivali doprinose fondu PIO. Nadamo se da će Ustavni sud doneti pravičnu odluku da nam se vrati ono što nam je oduzeto", rekao je Vujasinović.


Penzioneri su izrazili neslaganje i sa izmenama Zakona o PIO posebno zbog smanjenja broja članova UO čime se kako kažu, sada odluke donose pretežno većinom glasova predstavnika vlade Srbije.


Ministar rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da vlada ima više predstavnika u Upravnom odboru Penzionog fonda od predstavnika Udruženja penzionera, jer tom fondu svakog meseca uplati 45 odsto.


On je, odgovarajući na pitanja novinara rekao da je vlada najveći finansijer penzionog fonda i da je sasvim logično da ima više glasova.


"Što se tiče Upravnog odbora, to je regulisano zakonom. Nekada smo imali UO od 21 člana, sada je svedeno na sedam, mislim da je to jeftinije i bolje za funkcionisanje i predstavnici Udruženja penzionera su zastupljeni u penzionom fondu", rekao je Vulin.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 15.04.2015 20:29h

    Знате ли колико хиљада и хиљада пензионера у старту прима мање пензије?Мени је суд пресудио на основу јасних података да заиста примам нетачну а мању пензију.ПИО фонд је натерао судију да промени мишљење у њихову корист?А онда је следило кажњавање у виду додатног смањења пензије од 800 динара?КАДА СУ МЕ ПЕНЗИОНЕРИ УПОЗОРИЛИ ДА ПРОТИВ ПИО ФОНДА НЕМАМ ШАНСЕ И ДА ЋУ БИТИ КАЖЊЕН ДОДАТНИМ СМАЊЕЊЕМ ПЕНЗИЈЕ НИСАМ ВЕРОВАО!и ДЕСИЛО МИ СЕ!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP