Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEMAJU NI ZA HRANU NI ZA LEKOVE

Penzioneri u Srbiji: Lečimo oči šargarepom!

Autor: Radmila Briza | 29.10.2014 - 18:00:00h | Komentara: 9

Da bi penzioneri preživeli mesec dana u Srbiji, trebalo bi da imaju moći Harija Potera, mozak Ajnštajna i kulinarske sposobnosti magova veganske ishrane! Tako bar kaže statistika!

Prosečnom penzioneru za lekove treba  do 6.000 dinara, pa najstariji moraju  da primenjuju „alternativne“ metode

Prosečnom penzioneru za lekove treba do 6.000 dinara, pa najstariji moraju da primenjuju „alternativne“ metode | Foto: Nenad Mihajlović

Najnovija potrošačka korpa Ministarstva trgovine košta 34.291,44 dinara, ili skuplja je od penzije od, na primer, 25.000 dinara za tačno 9.291. Ako od te penzije oduzmemo 10.000 mesečno za račune, ostaje 15.000 dinara. Od toga, kako kažu penzioneri, ali i lekari, sigurno ode do 6.000 dinara za lekove, posle čega ostaje 9.000 dinara za 31 dan, koliko ima do sledeće penzije. Dakle, dnevno penzioner mora da preživi sa 290,32 dinara. Kako? To ne zna Goran Papović iz Nacionalnog udruženja za zaštitu potrošača Srbije.
- Ne bih da upadam u zamku da komentarišem kako preživeti mesec sa 25.000 dinara, jer je to naprosto nemoguća misija - iskren je on.


Pošto naš penzoner nema za sve što predviđa minimalna potrošačka korpa, odreći će se svega, osim hrane. Ali i ta hrana je nedovoljna, jer kada se mesečne količine podele na dane, ispada da neke namirnice može da pojede u – gramima! Na primer, dnevno može da pojede 12,9 grama junećeg mesa bez kostiju ili 9,6 grama slanine, ako uspe uopšte da iseče toliko, 16,12 grama spanaća, skoro 16 grama šargarepe, pola bombone… Spisak nije ceo, ali shvatili ste poentu.

Baka  Bosiljka otkriva  svoj recept za   probleme...

Baka Bosiljka otkriva svoj recept za probleme... | Foto: Jelena Vučetić


I posle svega toga, gde su pare za lekove? Praksa je pokazala, a i penzioneri sami priznaju da se odriču lekova ili počinju sami da se leče – alternativnim metodama!
Bosiljka Lohinski (78) kaže za „Alo!“ da ona može mesečno za lekove da izdvoji samo 1.100 dinara, pa da zato oči leči – šargarepom!

- Jedem puno šargarepe zbog bolesti očiju. Pijem čajeve od koprive i lipe da ostanem zdrava - iskrena je ona.
Ona nije usamljeni primer, a kako kaže dr Nevenka Dimitrijević iz DZ „Voždovac“, čiji su pacijenti uglavnom penzioneri, oni mahom posežu za nečim što čuju ili pročitaju da je dobro za njihovu bolest.

- Penzioneri uglavnom imaju bolesti srca i krvnih sudova, disajnog sistema, glaukom, rak, Alchajmerovu bolest. Njihova terapija mesečno košta, bez obzira na to što dobijaju lekove na recept, do 6.000 dinara mesečno. Jer su tu i lekovi protiv bolova, aspirini, pumpice za astamatičare, čija je cena 1.800 dinara, a traje pola meseca. Sve to oni moraju da kupe… - kaže dr Dimitrijević, i dodaje da se mnogi odriču lekova, sami počinju da se leče čajevima i onim što oni misle da im je zamena za terapiju.

- A to je veoma opasno. Tako ugrožavaju zdravlje! – kaže ona.
Jedan od onih koji je zbog besaprice lekove potpuno zamenio „alternativom“ je Ahmed Imailović (69), radnik u penziji:
- Zamena za lekove su mi cvekla, kupus i slična zdrava hrana. Ponekad uzmem koju rakiju. Dok platim hranu i komunalije, ne ostane mi ništa. Ova država više uzima nego što daje, ovo nema nigde u svetu – kaže on.

Anketa

Radovan Vulajić (68)
Koja, bre, penzija?

- Od koje penzije da preživim? Pričaju da je prosečna 40.000, i to je smešno. Kažu da je potrošačka korpa 60.000? Ja stvarno ne znam ko tako živi.


Jovan Markov (80)
Sve dadoh doktorima

- Ne možeš da kupiš sve lekove i hranu. Sada još planiraju i da nam smanje penziju. Lekove plaćam preko 5.000, dok platim komunalije 16.000, i šta mi onda ostane? To je strašno!


Milan Pupavac (63):
Lekove imam, za život ne

- Nemam ni 25.000 dinara penzije. Lekove mogu da kupim, ali za život nemam. Danas je za hranu potrebno mnogo novca.


Branislav Mladenović (67):
Jedem beli luk za zdravlje

- Sve pare dajem na hranu, i još mi fali. Nemam pare za lekove, svaki dan jedem beli luk, i popijem jednu rakiju ponekad.

Poslednji komentari
  • gordana Vreme: 29.10.2014 18:25h

    Ma nije valjda, a od čega živimo nas million sa zavoda za zapošljavanje,niko vas bre nije najurio s posla,otišli ste sa 55g života u penziju, sve vam je malo, imajte osećaja za nas izbaćene na ulicu ni poso ni penzija

  • penzioner Vreme: 29.10.2014 19:00h

    Cilj vlade je da sve penzionere sto pre otpremi na groblje! Da li oni imaju roditelje i zasto ih mrze! Kao penzioneri treba da se stisnu i da trpe! Kakvi ste vi zlikovci, kaznice vas Bog za ovo sto radite! Sram vas bilo!!!

  • maja Vreme: 29.10.2014 19:11h

    Ma šta rekoste, a koliko vam treba para za lek, ceo život vam je malo,dobili ste stanove, odradili svoj radni vek bez pretnji za otkazom,nije vam povećavana starosna ko sada svake godine.....

  • milan Vreme: 29.10.2014 19:13h

    Pa šta rade sa prnzijom kad nemaju para za hranu I za participaciju leka od 50din

  • leopold Vreme: 29.10.2014 20:02h

    sta ste trazili to ste i dobili!!! eto vam sad sargarepa, to je zdravo!!!:

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP