Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA PRIPREMA IZMENU ZAKONA O GROBLJU I SAHRANJIVANJU

Pepeo pokojnika pored televizora

Autor: Ružica Kantar | 16.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 7

Porodicama pokojnika uskoro bi moglo da bude dozvoljeno da pepeo kremiranih članova svoje porodice, kao u američkim filmovima, rasipaju iznad reka, šuma, oranica i planina ili da ga pak drže na polici u dnevnoj sobi!

Kremiranje na  Zapadu ima  prednost u odnosu  na klasične  sahrane

Kremiranje na Zapadu ima prednost u odnosu na klasične sahrane | Foto: Petar Marković

Naime, kako saznajemo, Ministarstvo građevinarstva preispituje postojeći Zakon o groblju i sahranjivanju, koji datira još iz 1977. godine i kojim je ovo zabranjeno, a kako saznajemo u Ministarstvu, u najskorije vreme će biti zakazane konusltacije sa nadležnima, kao i javna rasprava na ovu temu!


Pepeo se lansira i u svemir!


Iako je važno poštovanje pokojnikove želje da njegov pepeo bude rasut po mestu za koje je bio vezan tokom života, u nekim zemljama ova procedura je poprimila bizarne dimenzije. Naime, prema pisanju britanskog lista „Dejli mejl“, najnoviji trend u svetu je lansiranje pepela pokojnika u svemir. Posthumne letove u svemir organizuje kompanija „Elysium Space“, prvi se očekuju u leto 2014. godine i za sada imaju brojne rezervacije. Zamisao je da se pepeo pokojnika lansira u svemir, gde će nakon nekoliko meseci izgoreti u atmosferi i postati zvezda padalica.

- U većini evropskih zemalja građani imaju pravo da biraju da li će nakon kremacije njihov pepeo biti posut nad rekom, jezerom ili imanjem. To je normalna stvar u civilizovanim zemljama i predstavlja osnovno ljudsko pravo - pravo na izbor, načelo na kome Evropa vrlo insistira.

Ukoliko Srbija želi da bude deo EU, hitno mora i da donese propise koji će biti u skladu sa evropskim! - kaže za „Alo!“ Maja Nikolić, sekretar udruženja „Oganj“, koje je pokrenulo inicijativu o promeni zakona o sahranjivanju, ističući i važnost poštovanja poslednje pokojnikove želje.


- Kremacija je jeftiniji, ekološki i higijenski prihvatljiviji način, a rešava i problem oskudice zemljišta za klasične sahrane. Evropa je, iz tih razloga, kremiranju dala prednost nad klasičnim sahranama, što kod nas, definitivno, nije slučaj - dodaje Nikolićeva.

Evropa  insistira na  zakonu koji bi  dozvolio pravo  izbora o mestu  večnog počinka

Evropa insistira na zakonu koji bi dozvolio pravo izbora o mestu večnog počinka

Inače, prema postojećem Zakonu o grobljima i sahranjivanju, koji datira još iz doba SFRJ, pepeo pokojnika se polaže u urne i pohranjuje u grobove, rozarijume ili kolumbarijume, a jedino mesto gde se može posuti je Vrt sećanja, na Novom groblju. Da se to uskoro može promeniti potvrdilo je i Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, navodeći za „Alo!“ da je u toku preispitivanje ovog zakona i da će eventualne promene biti „u skladu sa evropskom praksom u ovoj oblasti“.

- U postupku preispitavanja kako pojedinih odredbi, tako i Zakona o sahranjivanju u celini, Ministarstvo će odlučiti da li ima mesta za donošenje novog Zakona ili će se pristupiti njegovim izmenama i dopunama. Pre donošenja ove odluke biće obavljene potrebne konsultacije sa javnim preduzećima nadležnim za pogrebne usluge, kao i sa jedinicama lokalne samouprave.

Trenutno dozvoljeno da se pepeo rasipa samo u Vrtu sećanja na Novom groblju

Trenutno dozvoljeno da se pepeo rasipa samo u Vrtu sećanja na Novom groblju | Foto: Vesna Lalić

Svi predlozi i sugestije vezani za način sahranjivanja, kremacije i drugo biće sa dužnom pažnjom razmotreni, a konačno rešenje biće predloženo po sprovedenoj javnoj raspravi sa svim relevantnim učesnicima i u skladu sa evropskom praksom u ovoj oblasti - poručili su za “Alo!” u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma.

Sanduci od impregniranog kartona umesto od drveta!


Udruženje „Oganj“ insistira i da se novim Zakonom dozvoli da se drveni sanduci, koji se koriste za kremiranje, zamene sanducima od recikliranog, impregniranog kartona, kao i da se zakonom uvede obaveza da se umrli od zaraznih bolesti kremiraju. „Sanduci od recikliranog kartona imaju niz prednosti u odnosu na klasične drvene sanduke, ne narušavaju pijetet i dostojanstvo pokojnika, po kvalitetu i dizajnu zadovoljavaju sve savremene standarde, a emituju znatno manje štetnih gasova i njihova primena štiti šumsko bogatsvo i druge resurse. Stoga, smatramo da ih, kao i u drugim evropskim državama, treba svrstati u standardnu pogrebnu opremu. Zalažemo se i da se uvede zakonska obaveza da se svi umrli od zaraznih bolesti, kremiraju, a takvu inicijativu podržao je i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević”, navodi Maja Nikolić.

Poslednji komentari
  • Čiča Gliša Vreme: 16.11.2013 12:20h

    Zakoni su različiti u raznim evropskim zemljama. Želja bivšeg gradonačelnika Beograda, Bogdanovića koji je kremiran u Beču je bila da mu se pepeo prospe u Dunav, ali austrijski zakon to ne dozvoljavaj, nego je isti kao kod nas.

  • lila Vreme: 16.11.2013 13:14h

    To nije u duhu pravoslavlja, teloj je svetinja

  • Tasana Vreme: 16.11.2013 14:55h

    krajnje je vreme. Nadam se da ce postojati i krematorijumi u manjim gradovima u Srbiji.

  • Jelena Visnjic Vreme: 16.11.2013 16:17h

    Sta sve pada Velji na pamet mozda je malo popio:)

  • neznalica Vreme: 16.11.2013 17:04h

    Obaveza koja se placa i to koliko hoces

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP