Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Perčević uzeo od države pet miliona za junice!

Autor: Ekipa Alo! | 11.02.2014 - 20:41:00h | Komentara: 8

Osim zaduživanjem pod sumnjivim uslovima kod sada već propalih banaka, beogradska firma “Interkomerc“ u vlasništvu Gorana Perčevića, bivšeg funkcionera SPS-a i člana UO Zavoda za zaštitu spomenika kulture, biznis je razvijala i u trgovanju govedima na državnom nivou. Tako je ta firma tokom 2011. i 2012. godine prodala oko 3.000 junica iz uvoza lokalnim samoupravama širom Srbije, a vrednost posla bila je veća od pet miliona evra, saznaje “Alo!”.

Vraća se kadar iz devedesetih: Goran Perčević

Goran Perčević | Foto: Oliver Bunić

Upućeni u trgovinu živom stokom tvrde da su cene junica koje je “Interkomerc” prodavao opštinama bile previsoke za naše tržište i da su uslovi tendera bili diskriminatorski za mnogobrojne domaće firme. Kako saznajemo, gotovo da je retko koje od manjih preduzeća bilo u stanju da obezbedi bankarsku ganraciju, što je bio osnovni preduslov kako bi stala na crtu “Interkomercu”. U prilog tome govore i zvanični podaci Uprave za javne nabavke, prema kojima je “Interkomerc” u 13 tenderskih postupaka bio jedini ponuđač. Međutim, u tom preduzeću tvrde da u poslu nabavke junica za potreba lokalnih samouprava nisu bili povlašćeni i da su na tenderima podjednako gubili i pobeđivali.

Firma “Interkomerc” bivšeg funkcionera SPS-a pobeđivala na sumnjivim tenderima

Firma “Interkomerc” bivšeg funkcionera SPS-a pobeđivala na sumnjivim tenderima | Foto: Aleksandar Stanković

 - “Interkomerc” nije mogao imati monopol nad uvozom priplodnih junica simentalske rase jer nije bilo zabrane i povrede konkurencije. I druge fime su sasvim ravnopravno učestvovale na svim raspisanim tenderima i uvozile su junice za potrebe lokalnih samouprava u Srbiji. Od 30 raspisanih tendera za nabavku priplodnih steonih junica, “Interkomerc” je učestvovao na 21, a pobedio na 19 tendera - kažu za “Alo!” u firmi Gorana Perčevića. Oni ističu da je nemoguće ostvariti uticaj na ishod tendera u 20 različitih lokalnih samouprava, sa različitom političkim koalicijama i u različitim vremenskim periodima.
Kako saznajemo, junice koje je “Interkomerc” uvozio iz Australije i Nemačke kupovane su po ceni od 185.000 dinara, a onda su lokalnim samoupravama prodavane po ceni od 210.000 do 250.000 dinara. U toj firmi kažu da je razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni nastala zbog pratećih troškova uvoza i marže.
- U zavisnosti od svakog pojedinačnog uvoza steonih junica za lokalne samouprave, “Interkomerc” je imao prosečnu maržu od dva do pet odsto. U ovom trenutku vrlo je teško dati apsolutno tačan podatak kolika je neto dobit “Interkomerca” - rekli su u toj firmi. Inače, u programu sufinansiranja nabavke priplodnih junica Ministarstva poljoprivrede je tokom 2011. i 2012. godine, učestvovalo 26 lokalnih samouprava.
Poslednji komentari
  • Ljuba Vreme: 12.02.2014 02:07h

    Ovaj satro biznismen je obican prevarant koji je ojadio banke,njegove firme su u minusu od preko 150 miliona evra zavile u crno Srbiju, cudi me da je jos na slobodi,verovatno ga je Marica, privila uz skute.

  • Sredoje Vreme: 12.02.2014 04:05h

    Ovaj mora da je neki rodjak onom Djuricu...

  • giska Vreme: 12.02.2014 07:36h

    Uspesni bilmezmeni. SPS - Samo Propast Srbije

  • Laza Vreme: 12.02.2014 08:28h

    Verovatno su tu i junice koje je Palma poklanjao u Pomoravlju uz obavezu da se povracaj vrsi kroz reprodukciju, dobro je da Srbija jos postoji pored takvih ljudi

  • milunher Vreme: 12.02.2014 08:41h

    Ima li neko da nije krao???A da zaboravio sam svi su krali ali nije krao : Ivica Dacic,Vuk Draskovic,Kostunica,Ceda,Tadic,Velja ,Djilas,Sutanovac,Djelic,Seselj, Bajatovic,Toma Nikolic i svi ovi oko njih to su prave postenjacine,oni nisu ukrali ni dinar!!?? Zato nam ovako i ider.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP