Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČEKA GA NOVI PROCES

Perišiću sude za špijunažu!

Autor: I. Kljajić - M. Dakić | 02.03.2013 - 17:09:00h | Komentara: 10

Posle oslobađajuće presude Haškog tribunala, generala Momčila Perišića čeka novo suđenje u Srbiji! Njegov povratak u zemlju ponovo će aktivirati postupak za špijunažu koji je pauziran 2005. u beogradskom Okružnom sudu, i to upravo zbog suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom. Ipak, ovakav razvoj situacije nije mnogo zabrinuo Perišića, koji je vidno raspoložen juče sleteo na Aerodrom „Nikola Tesla“ i poručio da je skidanjem krivice sa svog imena dao skroman doprinos uklanjanju anateme i sa srpskog naroda.

Da će ponovo morati da odgovara na optužbe stare 11 godina, za „Alo!“ je potvrdila i Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda koja objašnjava da će se uslovi za nastavak postupka protiv tek oslobođenog Perišića za špijuniranje u korist Sjedinjenih Američkih Država steći čim sud dobije od Tribunala zvaničan dopis o njegovoj oslobađajućoj presudi.

Vratio se kući: Momčilo Perišić

Vratio se kući: Momčilo Perišić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 - Za sada znamo samo iz medija da je Perišić oslobođen. Kada će ovaj prekinuti postupak u beogradskom Okružnom sudu biti nastavljen, ne zavisi u ovom trenutku od nas, već od roka u kojem će nas sud u Hagu obavestiti o procesu koji se tamo vodio protiv njega. Čim sud dobije zvanično obaveštenje o tome, steći će se uslovi da se zakaže nastavak prekinutog suđenja - izjavila je Ivana Ramić.

Naime, vojno pravosuđe optužilo je 2002. Perišića, koji je tada bio i predsednik odbora za bezbednost Savezne skupštine, za krivično delo špijunaže u korist Amerike, jer je uhvaćen kako američkom obaveštajcu Džonu Nejboru u motelu „Šarić“ na Ibarskoj magistrali predaje poverljiva dokumenta. Osim Perišića, u „Šariću” su privedeni i Miodrag Sekulić, potpukovnik vojske, i Vladimir Vlajković, civil iz Obrenovca. Nejbor se pozvao na diplomatski imunitet i odmah je pušten na slobodu, a postupak protiv ostalih je vođen pred Vojnim sudom u Beogradu, a kada je ukinut, 1. januara 2005, predmet je prešao u nadležnost vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Perišić na konferenciji za novinare

Perišić na konferenciji za novinare | Foto: Andrej Isaković

 
Kao slobodan čovek, Perišić je prvi od trojice srpskih državljana koji se posle oslobađajuće presude Tribunala u državu vratio vladinim avionom. On je u Beograd sleteo juče oko 13 sati sa suprugom Smiljom i advokatom Novakom Lukićem, a priređen mu je skroman doček - sačekali su ga Zoran Đorđević iz Ministarstva odbrane, Zorana Dimitrijević, v. d. direktora Kancelarije za saradnju sa Hagom, Milisav Čorugić, pomoćnik ministra pravde, i Uroš Kandić, savetnik Rasima Ljajića.

- Pozdravljam Srbiju! Borio sam se za pravdu i istinu i drago mi je da je istina pobedila. Otišao sam u Hag bez ikakve kalkulacije da odbranim čast vojske, naroda i države i, na sreću, to sam i uspeo. Dokazao sam da uporan, pismen, istrajan general može da bude uspešan na svim frontovim - poručio je u kratkom obraćanju Perišić. On se s aerodroma uputio pravo k porodičnoj kući na Banjici.
Poslednji komentari
  • Ivan Vreme: 02.03.2013 20:40h

    Браво за генерала,заслужио је да буде ослобођен,правда је победила а и он је победио антисрпски Хаг,али је велика срамота што га нико од навијача,присталица,ветерана није дочекао као усташе њихове генерале,али то сад није битно,најбитније да је господин Перишић слободан ко птица! ЖИВ НАМ БИО ГЕНЕРАЛЕ!!!!!!

  • Vojislav Matkovic Vreme: 02.03.2013 21:16h

    Voleo bih da vidim u Americi da se neko pozove na diplomatski pasos, ko je uhvacen u spijuniranju... To moze samo u nasoj drzavi da se desi!

  • JACKSON Vreme: 02.03.2013 21:18h

    Pustite Coveka vec jednom na miru. Branio je Narod i Otadzbinu svoju kako vas nije sramota da ga tako dalje teretite kao da je neki Zlocinac. Generalu Hvala za sve i dobro dosao u Otadzbini. Srbi bi ti trebali da ti napravu docek kao Hrvati Gotovini , ali nazalost mi slabo cenimo nase Junake !

  • Milan Vreme: 02.03.2013 21:37h

    A šalju mu vladin avion?

  • S-500 SRB Vreme: 02.03.2013 22:14h

    E moj generale bruko jedna. Da te uhvate na delu .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP