Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALA ŠTEDE, SVAKA IM ČAST

Pet miliona evra za ambasadore podstanare!

Autor: I. K. - M. D. | 15.11.2012 - 00:07:00h | Komentara: 3

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić podelio je packe srpskim diplomatama zbog nerada, otaljavanja posla, ali i odbijanja da promovišu novu vlast. Ipak, ono što je šef srpske diplomatije zaboravio da pomene jeste koliko novca godišnje Srbija izdvaja za troškove MSP-a. Kako „Alo!“ saznaje, samo u 2011. naša zemlja je za najam diplomatsko-konzularnih predstavništava iskeširala više od pet miliona evra, a uštedela tek 70.000!

Smenjuje samo nepodobne: Ivan Mrkić

Smenjuje samo nepodobne: Ivan Mrkić | Foto: Oliver Bunić

Da novi ministar planira da nastavi rasipničku politiku svog prethodnika Vuka Jeremića i ostane široke ruke, pokazuje i planirani budžet njegovog ministarstva za narednu godinu. Tako najavljivanu seču nepodobnih ambasadora očigledno neće pratiti i seča troškova u srpskoj diplomatiji, pa će MSP i u 2013. godini na raspolaganju imati gotovo identičan deo državnog kolača koji iznosi skoro sedam milijardi dinara.

Iako su i prethodnom šefu diplomatije, ali i njegovom nasledniku Mrkiću, bila puna usta kresanja troškova, prema zvaničnim podacima koji su nam dostavljeni očigledno je da se nisu baš pretrgli od štednje. Posle brojnih rasipničkih afera koje su prodrmale srpsku diplomatiju, iz MSP-a su se pohvalili da su na mesečnom nivou prištedeli 5.784 evra, što na godišnjem nivou iznosi tričavih 69.615 evra na ime zakupa objekata za potrebe DKP u inostranstvu.

- U 2011. godini, Republika Srbija je iz budžeta za potrebe smeštaja DKP u inostranstvu izdvojila ukupan iznos od 562.693.474,13 dinara - stoji u zvaničnom odgovoru Ministarstva spoljnih poslova našem listu. Prema istim podacima, najveće „rezanje“ troškova između 2010. i 2011. godine pretrpele su rezidencije pri Unesku u Parizu, Beču i generalnih konzula u Sidneju, Njujorku i Istanbulu. Međutim, u Ministarstvu spoljnih poslova sakrili su podatke o najskupljim zakupima DKP u inostranstvu, iako smo im pitanja uredno poslali još pre tri meseca! Zbog toga „Alo!“ objavljuje dostupne podatke iz 2010. godine.

Dok je revizija troškova ovog sektora i dalje na nivou lepih reči i političkih parola, sa smenom kadrova uveliko se počelo. Tako su bez titule ambasadora nedavno ostali Dušan Bataković i Jelica Kurjak, koji su se nalazili u misijama u Parizu i Moskvi, a na njihova mesta došli su Rajko Ristić i Slavenko Terzić, dok je Rade Bulatović (DSS) postao šef odeljenja MSP-a za nesvrstane i smeši mu se ambasadorsko mesto.
Hvalospevi o stezanju kaiša u MSP-u počeli su nakon otkrića afere „dupleks“, kada je u javnost procurila informacija da se za rezidenciju naše ambasadorke pri Unesku Zorice Tomić u Parizu mesečno izdvaja 7.000 evra. Zbog pritiska javnosti, vlada je naterana da joj nađe jeftiniji krov nad glavom i ona sada živi u stanu od 4.500 evra.

Najskuplji najmovi za ambasade i konzulate:

Diseldorf (Nemačka) 12.500
Frankfurt (Nemačka) 11.089
Vašington (SAD) 10.666
Beč (Austrija) 10.250
Brisel (Belgija) 10.200
Kijev (Ukrajina) 10.080
* iznosi mesečnih zakupa u evrima

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 15.11.2012 00:32h

    Motka!Motka i to ona usrana!Jedini jezik koja ova bagra razume!

  • nedjo Vreme: 15.11.2012 01:11h

    bagra na kvadrat

  • Ilija Cvorovic Vreme: 15.11.2012 14:30h

    Ovo za troskove zakupa zgrada u Belgiji vam je cista glupost, jer su oba objekta u vlasnistvu drzave Srbije, doduse zgrada Ambasade je pod sukcesijom, ali je zato Misija cisto srpsko vlasnistvo. Kad se vec toliko bavite "troskarenjem" MSP, raspitajte se malo da li jos koja zemlja u svetu nema zdravstveno osiguranje zaposlenih u svojim predstavnistvima u inostranstvu osim Srbije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP