Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IAKO SU SVA MESTA NA KURSU POPUNJENA

Peticija protiv turskog jezika u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji!

Autor: B. Nenković | 21.01.2015 - 21:15:00h | Komentara: 1

Samo nekoliko sati nakon od objavljivanja da se u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, organizuje kurs turskog jezika, sva slobodna mesta za ovu fakultativnu aktivnost su popunjena, ali istom brzinom vest je izazvala neočekivani gnev forumaša koja je otišla toliko daleko da je danas popodne otvoreno potpisivanje peticije na internetu da se zabrani učenje ovog jezika.

Prva gimnazija, Kragujevac

Prva gimnazija, Kragujevac | Foto: B. Nenković

Za svega nekoliko sati na sajtu peticije24.com otvoreno je potpisivanje, a najzanimljivije je da je više od polovine potpisnika baš iz Kragujevca. Na portalima, na kojima je vest objavljena posetioci uglavnom nisu bili blagonakloni ka ovoj ideji, uglavnom su ostavljali negativne komentare pozivajući se na prošlost i petovekovnu vladavinu Turaka na ovim prostorima.


Mnogi od njih „ prizivali su Karađorđa kako se prevrće u grobu“ dok su pojedini pominjali „janičare“ i da „ krv nije voda“. Negodovanje je otišlo toliko daleko da ima i objašnjenja da su „ Srpkinje poludele zbog zgodnih Turaka u serijama“ i da zbog njih hoće da uče ovaj jezik. Drugi su se u neverici pitali da „vest nije lažna“.

Peticija protiv turskog jezika

Peticija protiv turskog jezika

 
Prva kragujevačka gimnazija ovaj kurs organizuje u saradnji sa Centrom za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju i Turskim edukativnim centrom „Bejza“ iz Beograda. Namenjen je srednjoškolcima i isključivo je na dobrovoljnoj bazi.

 
Poslednji komentari
  • Filolog Vreme: 21.01.2015 23:22h

    Izgleda svi pamte petovekovnu vladavinu Turaka, a niko da se seti Drugog svetkog rata i Nemaca ili bombardovanja u kojem su učestvovali i Francuzi i Englezi, a to su jezici koji se uče u školama i gotovo da su svi obavezni. Naš narod samo voli da diže dževu bez razmišljanja. Ako neko želi da uči, zašto bi mu iko to zabranio? Kurs je otvoren, besplatan i prijavljuje se ko želi. Ovo se dešava kada gnevni i besposleni ljudi počnu da izvode kerefeke i pokazuju i dokazuju veliki patriotizam. Ali šta je tu je, narod nam je zatucan pa zato ni ne možemo da napredujemo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP