Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI U PROKUPLJU BESNI

Peticijom traže da se subotom ne nadoknađuju izgubljeni časovi!

Autor: Lj. Mitić | 19.03.2015 - 13:50:00h | Komentara: 1

Roditelji prokupačkih osnovaca i srednjoškolaca čija deca pohađaju nastavu, počeli su sa potpisivanjem peticije i ozbiljno razmišljaju da svoju decu ne puste u školu u subotu 21. marta, kada su škole koje su štrajkovale pre dva dana odlučile da to nadoknade.

PROKUPLJE Tatkova škola u Prokuplju

Tatkova škola u Prokuplju | Foto: Ljubiša Mitić

Roditelji su nezadovoljni činjenicom da se oduzima vikend samo zato što prosvetari uz pomoć njihove dece žele da ostvare svoj cilj, povećanje plata.

Uglavnom komentarišu da njihova deca ne treba da ispaštaju zbog toga i da štrajk ne ulazeći u to koliko je opravdan, treba organizovati na drugačiji način.

- Moje dete je zbog njihovog hira izgubilo dan sedeći kući, umesto na času. Sada, kad smo planirali razne aktivnosti tokom vikenda mora da ide u školu. Pitam se samo kako ti prosvetni radnici mogu da vaspitavaju našu decu i čime da ih nauče, ako rade ono što rade. Stručnost, način ocenjivanja i politika škole naročito srednjih gde se sugeriše na profesore da ne obaraju učenike da ne bi škola bila „na lošem glasu“ i da se ne desi da ne upiše dovoljan broj đaka, javna je tajna. O korumpiranosti i podmićivanju na kraju godine kada deca „moćnika“ dobijaju ocene koje požele treba da se bave nadležne službe i inspekcije, koje uzgred budi rečeno u Prokuplju gotovo da ništa i ne rade ali zato uredno primaju platu - kaže Dragan Mikić iz Prokuplja, jedan od organizatora peticije i roditelj koji ne planira da svoje dete pusti na nastavu u subotu.

PROKUPLJE Đaci sve manje na času, a sve više na odmoru

Đaci sve manje na času, a sve više na odmoru | Foto: Ljubiša Mitić

On tvrdi da se nada da će i ostali roditelji podržati peticiju i tako naterati direktore i prosvetne radnike da se zapitaju kome oni služe i za koga rade.

- Postavlja se pitanje da li škole služe same sebi, odnosno da zaposleni u njima primaju platu, ili su tu da uče i edukuju naše najmlađe. Kako drugačije objasniti činjenicu da nam deca već pet meseci pohađaju časove skraćene na po pola sata. Većina đaka iako još uvek nezrela kažu da je to nedovoljno da se pređe nastavno gradivo, te da sve manje vremena provode u školi, a sve više na ulici i po kafićima - tvrdi Mikić.

Inače, nastava u prokupačkim školama se odvija u gotovo haotičnim uslovima jer u zavisnosti koliko sindikata ima u jednoj školi, nastava se organizuje bez ikakvog reda a časovi različito traju, pa se i školska zvona različito oglašavaju u toku jednog časa, jer prvo zvoni za one koji su u štrajkuju nakon 30 minuta, a onda za one druge koji drže nastavu 45.

Osim toga ni pauza između časova nije ista za sve, pa pojedinim đacima mali odmor traje 5 a pojedinim 20 minuta, dok veliki odmor traje i po 35 minuta. Deca za to vreme moraju da napuste učionice, pa je pitanje gde u stvari oni provode to vreme.

Poslednji komentari
  • roditelj Vreme: 19.03.2015 16:07h

    Koji bre prosvetari, koji strajk. Otkaz svima koji ne zele da rade pa primiti mlade ljude sa biroa. Unistise nam decu i svaki sistem vrednosti. Za rusenje svog ugleda krivi su sami, jer ga sami ruse svojim ponasanjem. Sramota.....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP