Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI MINISTAR KULTURE ISTIČE

Petković: Teslini ostaci nisu muzejski eksponat

Autor: Tanjug | 02.03.2014 - 17:44:00h | Komentara: 1

Predsednik Zajednice muzeja nauke i tehnike Bratislav Petković istakao je da je inicijativa jako dobra i da Tesla treba da dobije svoj grob jer njegova urna nije muzejski eksponat.

Bratislav Petković

Bratislav Petković | Foto: FoNet

Predsednik Zajednice muzeja nauke i tehnike i bivši ministar kulture Bratislav Petković podržava inicijativu Privremenog organa grada Beograda za premeštanje urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save, ističući da urna slavnog srpskog naučnika nije muzejski eksponat.
On je kazao da je ta inicijativa jako dobra i pozitivna i da Tesla treba da dobije grob. Prema njegovim rečima, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere.
- Njegova urna ne teba da se tretira kao eksponat muzeja, kao elektromagnet. To su zemni ostaci, koji treba dostojno da se sahrane, da postoji grobno mesto i spomenik – podvukao je Petković.

Nikola Tesla

Nikola Tesla | Foto: Reuters

On je ukazao da bi takav poduhvat imao i ogroman turistički potencijal, te bi, ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća, i značajno bi “podigao” Beograd na mapi sveta. Petković je kazao da nije upoznat sa testametnom Tesle u kojem je zatražio da se njegovi ostaci čuvaju u muzeju.
Reagujući na saopštenje “naučnih radnika” koji se protive tom sporazumu, Petković je rekao da bi želeo da vidi ko su ti naučni radnici koji su protiv premeštanja urne. Pokret naučnika smatra da je Sporazum predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije u tehničkom mandatu i privremenih organa Grada Beograda o premeštanju Tesline urne deo predizborne kampanje.
Sporazumom koji je pre dva dana potpisan u Patrijaršiji SPC predviđeno je da posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle budu premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik. Urna Nikole Tesle nalazi se u zgradi muzeja u Beogradu koji nosi njegovo ime od 1957. godine.
Poslednji komentari
  • mile Vreme: 03.03.2014 03:26h

    Tesli je trebalo odavno podići MAUZOLEJ !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP