Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KAKO JE 1948. ODIGRANA PRVA NOĆNA UTAKMICA U SFRJ

Pikula krečio loptu da otera mrak!

Autor: Gane Đorđević | 07.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

- Kad je Pikula pored linije igrališta valjao loptu u mleveni kreč, e to ti je bio fudbal. Ovo danas, ovo je obična za*ebancija - sa nekom čudnom setom u očima priča Momčilo Srećković (68) pokazujući požutele fotografije snimljene 22. avgusta 1948. godine, na dan kada je pod reflektorima u selu Zabrežju pored Obrenovca odigrana prva noćna fudbalska utakmica u novoj Jugoslaviji.

„Drvodeljci“ izgubili  od „Partizana“ 1:7

„Drvodeljci“ izgubili od „Partizana“ 1:7

Jer, da nije bilo jednostavnog i istovremeno genijalnog Pikulinog rešenja, teško da bi te tople avgustovske noći uopšte i bila završena utakmica između domaćeg Drvodeljca i beogradskog Partizana. Čim bi lopta prešla liniju, Stanimir Ranković, koji je u selu bio poznatiji po svom nadimku, hvatao bi je i spretno uranjao u mleveni kreč koji se nalazio u nekoliko kanti simetrično raspređenih oko igrališta.


Imena koja se pamte

Ostaće upamćeno da je FK Drvodeljac protiv Partizana nastupio u sledećem sastavu: Boža Mandić golman, braća Mirko i Dragan Krsmanović bekovi, u half-liniji igrali su Stale Mihailović, Đura Vukosavljević i Miša Kalajdžić Krdža, a u napadu Dragan Tomić, Miloš Blažić, Dragan Tufegdžić Tule, Đura Stojanović Goga i Slavko Milutinović. Ekipu Partizana predvodio je tada mlađani Stjepan Bobek.

- Nakon ovog šminkanja, lopta se jasno mogla videti i na onim manje osvetljenim delovima igrališta koji su se nalazili van dometa samo za ovu posebnu priliku ručno izrađenih reflektora - pripoveda Moci Srećković, hroničar malog mesta na obali Save.

Pripreme za ovaj važan događaj počele su mnogo pre nego što je te nedelje, 22. avgusta 1948. godine, tačno u 20 sati, sudija označio početak istorijskog fudbalskog meča. Drvni kombinat „Bora Marković“ finansirao je izgradnju za to vreme jednog od najmodernijih stadiona u Jugoslaviji. Drvene tribine su mogle da prime čak 2.000 gledalaca, a pored igrališta izgrađene su svlačionice.

Meč je gledalo  2.000 ljudi

Meč je gledalo 2.000 ljudi

Čelnici kombinata su odlučili da za otvaranje stadiona u goste pozovu beogradski Partizan i da utakmicu s neuporedivo slavnijim komšijama iz prestonice odigraju - noću! U to vreme na tržištu nije bilo reflektora, pa je uprava Drvodeljca angažovala iskusnog beogradskog električara Stevu Bunčića da konstruiše i napravi reflektore. Napravljeno je osam ovih neobičnih naprava, koje su svetlele ko lude.

- Bio je to levak od pocinkovanog lima, zapremine 30 litara, koji je iznutra bio obložen gipsom u koji su bili utisnuti komadi ogledala. U njemu su se nalazile dve sijalice od po 500 vati - opisuje Muci.

Prvu noćnu utakmicu posmatralo je više od 2.000 geldalaca. Pobedili su gosti rezultatom 7:1, a četri gola za Partizan postigao je Stjepan Bobek.
- Ipak, sigurno bi sve propalo da se snalažljivi Pikula nije dosetio kako da pobedi mrak - smešeći se zaključuje Moci.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP