Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POKUŠAJTE PONOVO

Pilaj: Vlasti da zakažu
novi datum za paradu!

Autor: Tanjug | 04.10.2012 - 15:14:00h | Komentara: 0

Visoka predstavnica UN za ljudska prava Navi Pilaj izrazila je žaljenje zbog odluke srpskih vlasti da zabrane sva javna okupljanja zakazana za subotu u Beogradu, apelujući na njih da zakažu novi datum održavanja "Parade ponosa" kako bi LGBT populacija mogla da ostvari osnovna ljudska prava.

Kako je saopštila Kancelarija UN za ljudska prava, Pilajeva je ocenila da, vlasti, zabranjujući okupljanje osetljive populacije kako bi je zaštitile od napada ekstremista, "dodatno krše njena osnovna ljudska prava".

navanethem pillay visoki komesar UN za ljudska prava

Visoki komesar UN za ljudska prava: Navi Pilaj | Foto: AP

- Države treba da se uhvate u koštac sa predrasudama, a ne da se pred njima predaju. Apelujem na Vladu da preduzme mere kako bi obezbedila odgovarajuću zaštitu za LGBT zajednicu, kao i za druge osetljive zajednice i manjine, kao što je romska, kako bi mogle da ostvare svoje slobode izražvanja i slobodnog okupljanja - rekla je Pilajeva.

Ona je podsetila da je Srbija od 2008. godine učinila značajan napredak u unapredjenju i zaštiti ljudskih prava, o čemu su, kako je dodala, posvedočili i brojni mehanizmi UN za ljudska prava.

- Tokom poslednjih godina Srbija je pokazala snagu u ispunjavanju svojih obaveza na zaštiti ljudskih prava i beogradska 'Parada ponosa 2012' će biti još jedna prilika da ponovo potvrdi njenu posvećenost unapredjenju ljudskih prava za sve, pogotovo za najosetljivije zajednice. Apelujem na vlasti da omoguće ponovno zakazivanje parade 2012. za LGBT zajednicu - dodala je ona.

Pilajeva je kazala da je Kancelarija UN za ljudska prava spremna da pomogne Vladi Srbije u tim naporima, u bliskoj saradnji s medjunarodnim i regionalnim organizacijama, kao i sa državnim institucijama i organizacijama iz oblasti civilnog društva.

Navi Pilaj je podsetila da će sledeće godine Savet UN za ljudska prava na Univerzalnom periodičnom pregledu analizirati konkretne korake koje su srpske vlasti učinile u oblasti zaštite ljudskih prava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP