Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROGRAM JAVNOG SERVISA DIVLJE EMITUJU ŠIROM SVETA

Pirati ojadili RTS za stotine miliona €!

Autor: J. Jokanović | 08.07.2015 - 20:15:00h | Komentara: 3

Radio televizija Srbije već godinama trpi značajne gubitke jer svoj program, u koji ulaže milione evra, ne može da naplati kablovskim operaterima, koji, po zakonu, moraju da emituju program nacionalnih televizija besplatno.

Program javnog servisa divlje emituju širom sveta

Program javnog servisa divlje emituju širom sveta | Foto: Masanori Jošida

Na svu muku RTS-a naleže još jedan ozbiljan problem, a reč je o ogromnoj sumi koju gubi zbog neovlašćenog emitovanja njegovog programa u okviru kablovskih IP TV, satelitskih i veb platformi, zbog čega će, nezvanično saznajemo, krenuti sa utuženjem!


Šta kaže zakon


Članom 40. Zakona o radiodifuziji regulisano je da kablovski operateri besplatno reemituju programe nacionalnih televizija B92, Hepi, Prva, Pink i program Javnih medijskih servisa Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine.

Kako nam je rečeno u toj medijskoj kući, RTS je uspostavio saradnju i potpisao komercijalne ugovore na osnovu kojih prihoduje po osnovu ustupanja prava na emitovanje programa kablovskim i IP TV operaterima koji reemituju program izvan Srbije. Međutim, ustanovljeno je da postoji određeni broj piratskih platformi koje reemituju programe u inostranstvu i radi se na tome da se spreče nelegalne te radnje, navode u RTS-u.

Oni nisu precizirali koliko su „kratki“ zbog ove činjenice jer čuvaju to kao poslovnu tajnu, međutim, spekuliše se da je reč o stotinama miliona evra. Izvor „Alo!“ blizak rukovodstvu RTS-a navodi da postoji čvrsta rešenost da se ovim zloupotrebama stane na put, te da će pravdu najverovatnije potražiti sudskim putem i tako povratiti bar deo sredstava uloženih u proizvodnju programa koji ne mogu da naplate čak ni domaćim kablovskim operaterima, zbog čega već imaju astronomske gubitke.

- Nejasno je da nekome poklanjaš program u koji si uložio milione evra i da taj neko ko emituje tvoj program na njemu poprilično zarađuje, a da zauzvrat ne dobiješ ni jedan jedini dinar. To je kao kada bi fabrika automobila besplatno davala prodavcima svoja kola, ovi ih prodavali i sve pare stavljali u svoj džep. Takva fabrika ne bi mogla da opstane ni dva dana - objašnjavaju za „Alo!“ u medijskom servisu Srbije, dodajući da rešenje po kojem kablovski operateri ne plaćaju ništa nacionalnim televizijama ne postoji nigde u svetu.

- Jasno je da ne čine kablovski operateri uslugu nacionalnim televizijama jer su one u digitalnoj eri dostupne svima. Kupite set top boks za 3.000 dinara i gledajte sve programe besplatno. Istina je da nacionalne televizije pomažu kablovske operatere zato što čine oko 60 odsto njihove gledanosti. Dakle, bez nacionalnih televizija u svojoj ponudi, operateri bi dramatično smanjili gledanost, odnosno ljudi ne bi bili zainteresovani da ih skupo plaćaju, jer je prosečna mesečna pretplata kod kablovskih operatera nešto iznad 1.000 dinara - kažu u RTS-u.

Dragan Bujošević

Dragan Bujošević | Foto: Zoran Lončarević

Bujošević u potrazi za parama
 

Još je novoizabrani direktor RTS-a Dragan Bujošević prilikom preuzimanja nacionalnog servisa, početkom maja, najavio da će mu prioritet biti da obezbedi stabilno finansiranje. Tada je rekao da postoji nekoliko predloga za rešavanje finansijske situacije, o kojima bi trebalo razgovarati s predstavnicima različitih ministarstava.

Poslednji komentari
  • Djole Vreme: 09.07.2015 01:07h

    Pa naravno kada zele taksu, pretplatu ili sta jos. Neka im kablovski operatreri placaju i neka skrembluju emitovanje pa ko hoce da ih gleda NEKA PLATI.

  • Zed Vreme: 09.07.2015 04:09h

    Naplatite kablovskim operaterima, nije u redu da narod placa dva puta nesto sto vec ima na kablovskoj

  • Dragan Vreme: 09.07.2015 21:54h

    Koliko li je samo total tv uzeo para? Gastarbajteri u celoj evropi gledaju, ali ne shvatam sto se sad bune kad su uzimali pare za reklamu na RTS SAT.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP