Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DEJAN TIAGO STANKOVIĆ

Pisac pisao pismo Vučiću o migrantima

Autor: Alo.rs | 22.07.2015 - 18:11:00h | Komentara: 1

Pisac i prevodilac Dejan Tiago Stanković posalo je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga moli da uloži napor da kao narod pokažemo svoje gostoprimstvo i prema nesrećnim migrantima koji prolaze kroz našu zemlju.

Dejan Tiago Stanković

Dejan Tiago Stanković | Foto: facebook

Pisac i prevodilac iz Beograda i Lisabona Dejan Tiago Stanković, poznat po zbirci pripovedaka "Odakle sam bila, više nisam" i brojnim prevodima Žozea Saramaga na srpski, a u Portugalu dela Iva Andrića na porugalski, uputio je premijeru Srbije otvoreno pismo.
U pismu, koje vam prenosimo u celosti, Stanković moli Vučića da Beograd i Srbija svoje gostoprimstvo pokažu i nevoljnicima koje je put naneo u našu zemlju, a koji su tu samo u tranzitu.
Evo njegovog pisma:

Poštovani predsedniče Vlade,

Počeću istorijskim primerom, situacijom koju sam poslednjih pet godina pažljivo proučavao iz istorijskih dokumenata.
 

Naime, godine 1940. neutralni Portugal se našao u nezavidnoj situaciji. Preko noći se pretvorio u izbeglički logor. Begunci nisu nameravali da ostanu zemlji, već im je tuda bio jedini izlaz iz zaraćene Evrope. Tadašnjeg portugalskog poredsednika vlade Oliveira Salazara, 50 godina posle njegove smrti, njegov narod i svet pamti kao kontroverznog državnika, ali jedno delo mu baš niko ne osporava, da je izbegličku krizu hendlovao mudro i humano, i svi se slažu da je ispao ljudina.
 

Predsedniče, imamo jedinstvenu priliku da pokažemo da srpsko gostoprimstvo i velikodušnost nisu samo prazne priče. Zemljom nam se šetaju izgubljeni ljudi koji su ispod kože jednaki kao mi. Neće dugo ostati kod nas. To je goloruk narod, isprepadan i tužan.

Svestan sam ja da vam je u ovom trenutku samo to još falilo. Ali, koliko god se to prećutkivalo, koliko god okretali glavu, i vi ćete uskoro na stolu imati ogroman problem tih nesrećnih ljudi. Molim vas, povedite se Salazarovim primerom i učinite da budemo humani. Za to nije potrebno mnogo novca. Dovoljne su sitne mere. Cisterne sa vodom na mestima gde se okupljaju, policija koja ne koristi silu, već ljubaznost, a za uzvrat ne traži ništa osim zahvalnog osmeha tamnopute dece. Izbeglice ne traže naš novac, njima treba osećaj da ih ne smatramo uljezima.
 

Molim vas, predsedniče, učinite da ne izgledamo kao Mađari, da smo bolji od njih. Učinite da vesti iz Srbije ne budu ružni izveštaji humanitarnih organizacija, već da nas svetska štampa pominje po dobru. I sami ćete se osećati dobro, a za sobom ćete ostaviti dobro delo po kome će vas istorija pamtiti. Takve se prilike ne ukazuju svaki dan. Iskoristite je. Učinite rodu glas. To će ceniti i vaš narod, i svet koji nas drži za lošije nego što zaista jesmo.

Dejan Tiago Stanković”

Poslednji komentari
  • goga Vreme: 23.07.2015 06:50h

    Bravo Dejane. Isus se rodio u izbeglištvu! Zar je trebalo dizati ograde?Oni su samo mučenici na putu u neku njima znanu oazu mira. Bora bi rekao: Pogledaj dom sboj anđele...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP