Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠOKANTNO

Pišu diktate iz engleskog, iako ne znaju latinicu!

Autor: A. Medaković | 02.11.2012 - 07:02:00h | Komentara: 8

Iako u školi još uvek nisu učili nijedno slovo latinice, drugaci u Beogradu imaju diktate iz engleskog jezika!

Deca zbunjena, roditelji besni, ministarstvo nezainteresovano...

Deca zbunjena, roditelji besni, ministarstvo nezainteresovano... | Foto: Beta

Naime, latinica se, kao drugo pismo, u školama prema nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uči u drugom polugodištu drugog razreda.

U ministarstvu bez odgovora


Iako smo u poslednja tri dana u više navrata tražili od nadležnih u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da nam odgovore na pitanja na osnovu kog pravilnika ili nastavnog plana deca u drugom razredu u Beogradu imaju diktate iz engleskog jezika, naišli smo na zid ćutanja i ignorisanje ovog problema.

Međutim, u pojedinim beogradskim školama, profesori engleskog jezika i učitelji zanemaruju tu činjenicu i teraju đake, koji su se tek savladali ćirilicu, da pišu strane reči na pismu koje ne poznaju. I što je najgore od svega, to im najurednije ocenjuju!

Nataša R. (34) iz Beograda majka je devojčice koja u drugom razredu osnovne škole već dva meseca ima diktate iz engleskog jezika!
- Iako moja ćerka zna latinicu jer ju je naučila koristeći kompjuter, pisanje diktata u školi joj je prava noćna mora. Profeskorka ih tera da prepisuju reči na engleskom, a onda da ih prevode i pišu na srpskom.
To ih dodatno zbunjuje jer su srpske reči naučili da pišu ćirilicom, a latinicu bi tek trebalo da uče. Kada sam pitala učiteljicu zbog čega deca imaju diktate iz engleskog jezika, rekla mi je da je to dobro za decu jer ona uče tako što pamte u slikama - kaže naša sagovornica.
Ona dodaje da su mnogi roditelji postavili isto pitanje jer su im deca uznemirena.

- Jedno je da se deca polako navikavaju na engleski alfabet. To je sasvim normalno i razumljivo. Ali, da ih teraju da pravilno speluju i to pismom koje nisu savladali, to je potpuna nebuloza. Pa to je njima potpuno strano, kao da ste im dali da pišu kineski - ističe naša sagovornica i dodaje da u drugim školama deca engleski alfabet uče tek u trećem razredu. Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, ističe da, što se njega tiče, problem nije u tome, već u latinici.

- To što su naše vlasti odlučile da đaci moraju da uče dva pisma, to je problem. Jer mi smo jedina zemlja u svetu u kojoj se uče dva pisma. A to što deca uče engleski na engleskom pismu uopšte nije problem - navodi Sokić i dodaje da se ti diktati uglavnom svode na pisanje nekoliko prepoznatljivih reči te da je za decu dobro da se što ranije upoznaju sa pismom stranog jezika koji uče.
Poslednji komentari
  • Gari Vreme: 02.11.2012 08:45h

    Vlado, ministarstvo prosvete i roditelji koji se bune: - Vi ste sabani. Prvo zato se latinica uci tek u drugom razredu a drugo sto klinci vec od prvog razreda, pa cak i pre vladaju latinicom zbog kompjutera i tv-a.

  • Sa strane Vreme: 02.11.2012 11:41h

    To je naše školstvo Umesto prednosti uvek se vidi problem. Znanje dva pisma nije PROBLEM, već značajna PREDNOST, koju naša deca stiču već u prvim godinama školovanja. Nažalost, nastava jezika se izvodi na način na koji se izvodi iz mnogo razloga, a među njima značajno mesto zauzimaju stručnost i disciplina na času koju je najlakše održavati zadavanjem pisanih zadataka.

  • ggoga Vreme: 02.11.2012 12:41h

    Komentare šalju oni koji nemaju blage veze o nastavnim planovima i programima.

  • bas ja Vreme: 02.11.2012 16:08h

    Kakve veze ima latinica sa engleskim jezikom?U engleskom pismu se koristi alfabet a ne latinicno pismo...strasno da ni "novinar "koji je pisao ovaj tekst to ne zna...

  • Dražen Vreme: 05.11.2012 02:52h

    Idiotizam neviđenih razmera. Isti sam problem imao pre tri godine kad mi je stariji sin bio drugi razred. Doneo mi je kući test iz engleskog da potpišem. Dete je od 10 reči diktata, znalo prvu i šestu reč i dobilo jedinicu. Sve bi to imalo smisla da te dve reči koje je znao iz diktata nisu napisane na ćiriličnom pismu i još od nastavnice apostrofirane kao tačne. Zamislite, na ćirilici napisano bukvalno: BUK i RUM i još označeno kao tačno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP