Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RADNICIMA ODUZIMAJU PRAVA

Pišu zakon protiv štrajka!

Autor: A. Medaković | 06.11.2012 - 00:34:00h | Komentara: 3

Vlastima je izgleda dozlogrdilo da večito rasteruju nezadovoljni proleterijat ispod vlastitog prozora, pa su odlučile, kako navode sindikalci, da napišu novi zakon o štrajku, po kome radnik neće smeti da protestuje van radnog mesta.

Bilo nekad, nema više: Protesti su česta slika na prestoničkim ulicama

Bilo nekad, nema više: Protesti su česta slika na prestoničkim ulicama | Foto: Aleksandar Dimitrijević

To je, kako ističu borci za sindikalna prava, samo jedna od novina koje će se naći u novom, “boljem”, izdanju zakona.
- Uskoro ćemo dobiti zakon u kome se, između ostalog, definiše radno mesto zaposlenog i njegove poslovne prostorije kao mesto štrajka. To znači da neće biti više protesta na ulicama, blokiranja saobraćajnica, proleterskih parola ispred Vlade Srbije - navodi Hadži Zdravko Kovač, predsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Vojvodine.


Otkaz uz sudsku presudu!


Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku, ističe da novi zakon ide na ruku radnicima.
- Do sada je zakonom iz 1996. godine bilo utvrđeno da poslodavac sam odlučuje o tome da li je zaposleni prekršio zakon i da shodno tome uruči radniku otkaz. Međutim, prema nacrtu novog zakona, tu oblast će sada pokrivati sudovi, pa će zaposleni ostati bez posla tek nakon što se u eventualnom sudskom postupku dokaže da je prekršio zakon - navodi Martinović.

On dodaje da se novim zakonom utvrđuje mogućnost da poslodavac može “mrtav ‘ladan” da otpusti radnika ako se dokaže da je štrajkovao na nezakonit način. A kako su svi naši štrajkovi u prethodne dve decenije bili više-manje nezakoniti, velika je verovatnoća da će novim zakonom i ono malo prava koja su zaposleni imali izgubiti - ističe Kovač.

Naš sagovornik ističe da predlagači zakona pokušavaju donekle da ispeglaju stvar davanjem mogućnosti javnog ispoljavanja nezadovljstva zaposlenih da protestuju, ali samo kao građani, i to na mestima i prema pravilima koje uređuju drugi zakoni.

- To znači da će zaposleni moći da se okupljaju, ali samo pod uslovom da traže i dobiju saglasnost MUP-a. A svi možemo da pretpostavimo kakvi su izgledi da se nezadovoljnoj, gladnoj i izvaranoj radničkoj klasi odobre štrajkovi ispred Vlade Srbije - zaključuje Kovač.

Zoran Martinović

Zoran Martinović | Foto: FoNet


S druge strane, Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku, ističe da je ovaj nacrt zakona, koji bi se u skupštinskoj proceduri mogao naći već početkom naredne godine, bolji od dosadašnjeg, te da je usaglašen sa Ustavom.

- Novi zakon otklanja sve nedoumice koje su ranije postojale i precizira radno mesto zaposlenog i radne prostorije poslodavca kao mesto održavanja protesta. On može biti organizovan i na drugom mestu, ali u tom slučaju mora biti u skladu sa Zakonom o okupljanju građana.

Zaposleni će po novom zakonu imati pravo da se bune samo na svom radnom mestu

Zaposleni će po novom zakonu imati pravo da se bune samo na svom radnom mestu | Foto: Shutterstock

To znači da okupljanje mora da se prijavi i da se pribavi dozvola MUP-a za održavanje protesta - navodi Martinović i dodaje da će na ovaj način da se izbegne da štrajkači ostvarivanjem svojih prava istovremeno povređuju prava drugih građana.
Poslednji komentari
  • Grxy Vreme: 06.11.2012 07:18h

    Milicijo, ovo nije nas narod! Ovo nije nas narod! Nama ne treba ovakav narod! Mi cemo stvoriti drugi narod! Pravi! Bolji! Lepsi narod! Narod koji ume da slusa, da voli, da postuje vlast! Koji zna ko ga je stvorio i kome treba da zahtvali sto postoji!

  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 06.11.2012 07:59h

    Па господо законодавци било би врло оригинално да штрајкачима омогућите барем два места за штрајк : 1. Испред контејнера и 2. На гробљу . А што не би могло ?! Па нека штрајкујемо до миле воље !!! А и да вас не ометамо ... у благостању ... и срећнијој будућности ...

  • Novica Vreme: 12.11.2012 19:00h

    Poslodavac bivse fabrike ZASTAVA PES u Surdulici svoje radnike tri godine drzao na ivici egzistencije ne isplacujuci zaradu i po sedam meseci bukvalno je prinudio radnike na strajk a onda retroaktivno odjavio godinu i dva meseca unazad 126 radnika. Ovakvo genocidno i zlocinacko delo nesme ostati nekaznjeno. Ne sme se ni oprostiti ni zaboraviti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP