Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODGOVOR NA NAJČEŠĆE PITANJE U SRBIJI OVIH DANA

Pitanje: Zašto plaćamo i Kablovsku i pretplatu?
Odgovor: Kablovski operateri ništa ne plaćaju RTS-u!

Autor: A.O. | 01.08.2014 - 12:31:00h | Komentara: 23

Iako je zakon jasan i i izričit i kaže da se TV pretplata mora plaćati, brojne spekulacije na tu temu ne prestaju već godinama. Jedna od najčešćih dilema tiče se toga da li kablovski operateri plaćaju pretplatu RTS-u i samim tim da li su oni koji imaju kablovsku televiziju oslobođeni plaćanja ove dadžbine.

Kablovski operateri nemaju nikave obaveze prema Javnom servisu, RTS im dozvoljava da besplatno preuzimaju Prvi i Drugi program, pa su građani dužni da izmiruju obaveze prema ovoj televiziji preko TV pretplate.

RTS

RTS

Prema rečima kablovskih emitera, oni ne plaćaju nikakvu pretplatu Javnom servisu, pa su i oni koji imaju kablovsku televiziju u zakonskoj obavezi da regulišu tu obavezu.
- Kablovski operater je u obavezi da besplatno emituje programe javnog servisa i zato Prvi i Drugi program moraju biti u osnovnoj ponudi – kaže Dejan Georgijev iz kablovskog operatora “Orion”.
On objašnjava da su operateri dužni da svojim korisnicima naglase da su u obavezi da plaćaju TV pretplatu, jer kablovski operateri samo reemituju program Javnog servisa.

SBB

SBB

Ovu informaciju potvrdili su nam i iz SBB-a, naglašavajući da TV pretplata nije uključena u cenu paketa.
- Na nama je da za sve programe plaćamo autorska prava SOKOJ-u i OFPS-u i to smo u obavezi da redovno izmirujemo – navodi Georgijev.
Iz RTS-a kažu da kablovski operateri besplatno emituju programe Javnog servisa.
- Članom 40. Zakona o radiodifuziji regulisano je da kablovski operateri imaju obavezu besplatnog emitovanja programa Javnih medijskih servisa (RTS i RTV) – napominju u RTS-u, a prenosi telegraf.

RTS

RTS | Foto: RTS

 
Iako je plaćanje TV pretpate obaveza svakog građanina koji poseduje televizor, statistike pokazuju da je sve manje onih koji tu obavezu izmiruju.
Od ukupnog broja obveznika TV pretplate u našoj zemlji, kojih ima otprilike 2,5 miliona, prosečan broj onih koji izmiruju obavezu za pretplatu za prvih šest meseci 2014. godine, kretao se u rasponu od 0,9 – 1,1 miliona obveznika, uz prosečan stepen naplate od 25,45%.
 
Poslednji komentari
  • mira sd Vreme: 01.08.2014 12:44h

    Zašto onda RTS ne "progoni" kablovske operatere, a ne narod, za plaćanje novčane nadoknade tzv TV pretplata. Zaista je besmisleno da oni koji plaćaju ne tako male novčane nadoknade kablovskim operaterima, plaćaju i TV pretplatu - dupli trošak, a verujem da većina i ne prati program na RTSu

  • pancevac Vreme: 01.08.2014 12:52h

    RTS treba da naplacuje svoje usluge od kablovskih operatera a kablovski operateri da RTS stave u jedan od svojih paketa pa ko hoce to da kupi neka i gleda a ko nece nemora javnost treba da izvrsi pritisak na vladu preko svojih poslanika da se taksa za RTS placa preko paketa kablovskog operatera ovako to je samo namet vise siromasnom narodu Srbije

  • poker Vreme: 01.08.2014 12:53h

    Imam ugovor sa toplanom,sbb,komunalno,voda,otpad,eps,telekom, fixni..... jedino sa rts nemam nikakav ugovor. To je teska pljacka nase drzave.Ne zanima me region i ostale drzave.Mozda bi narod i platio da je realna cena max do 250 din. Mislim da je 500 din puta 2 miliona malo mnogo. 10 miliona evra ce rts zaradjivati mesecno od 2016,kada bude naplata takse.... Koja to firma moze da zaradi u ovom trenutku?Dok narod nema za hleb,rts ce kesirati taj silni novac???

  • Zoran Vreme: 01.08.2014 12:54h

    Zašto se ne uvede opcija da programi RTS-a budu zaseban paket (RTS1, RTS2, RTS digital, RTS1 HD) kao što imamo HBO paket, Pinkove pakete, Filmmax... pa ko hoće da gleda RTS, neka se pretplati. Verovatno zato što bi vrlo mali broj uzimao taj paket jer ne postoji građanin ove zemlje koji nije gledao seriju Bolji život bar 6 puta u toku svog života. To bi bilo jedino pravedno rešenje a ne da plaćam RTS koji uopšte ne gledam.

  • Nesa Vreme: 01.08.2014 13:03h

    Onda ako je tako, kablovska da smanji cenu usluga za 500 din, i tad ce biti sve u redu. Sad oni ne placaju RTS-u, a narod da placa i RTS-u i njima. E ovo je cista pljacka !!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP