Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVA I NBS NESPOSOBNI DA SAMI REZERVIŠU AVIO-PREVOZ

Plaćaju da im neko bukira karte

Autor: I. Žigić - R. Briza | 27.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Dok država štedi na svim nivoima, ili bi bar tako trebalo da bude, pojedina ministarstva, ali i Narodna banka Srbije (NBS), milionske iznose troše čak i na usluge rezervacija avionskih karata!

Narodna banka, razna ministarstva i Agencija za lekove plaćaju milione posrednicima za avionske karte

Narodna banka, razna ministarstva i Agencija za lekove plaćaju milione posrednicima za avionske karte | Foto: Oliver Bunić

Kako je „Alo!“ već pisao, Ministartsvo zdravlja je izdvojilo čak milion i po dinara, i to bez PDV-a, za godišnje usluge firme MIROSS, koja treba da im rezerviše avio-karte za sve destinacije sveta u ekonomskoj klasi?! Iako novca za mnoge stvari u domaćem zdravstvu nema, za ovaj kapric se očito našlo.


Zahtevi ALIMS


ALIMS od svog posrednika zahteva i da ta firma rešava i eventualne probleme na putu, kao i one u ekstremnim situacijama – vremenskim neprilikama, štrajkovima i bude im neprekidno raspoloživa! „Alo!“ je pokušao da sazna u ALIMS-u gde idu, koliko često i još neke detalje ovog „posredovanja“, ali do zaključenja ovog broja oni su odlučno ćutali.

Nažalost, nisu jedini! Među njima je i Narodna banka Srbije, koja se proslavila kupovinom držača za noge, zatim Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), koja plaća firmi „Tripadvisor“ iz Zemuna za posredovanje u organizaciji službenih putovanja 6,03 miliona dinara ili 50.326 evra, bez PDV-a. Ta firma im tako kupuje i isporučuje avionske, vozne i autobuske karte i rezerviše hotelski smeštaj za zaposlene.

Isto je i u Ministarstvu privrede, koje uporno tvrdi da novca za pomoć domaćoj privredi nema, ali zato se za usluge rezervacije karata za zaposlene našlo, i to čak 2,9 miliona.

| Foto: Emil Čonkić


- Za sve usluge i dobra, pa i ona koja se tiču nabavki avio-karata, po Zakonu o javnim nabavkama obavezno se sprovodi postupak javne nabavke, odnosno mora se zaključiti ugovor sa firmom od koje će se nabavljati avio-karte. Za ove usluge Planom nabavki za 2015. planirano je 2,9 miliona dinara bez PDV-a, a za pružaoca usluge nije ugovorena posebna provizija - poručili su iz tog ministarstva i dodali da su i prošle godine za iste namene izdvojili istu sumu.

- Ministarstvo privrede je u 2014. za usluge avio-prevoza utrošilo ukupno 1,86 miliona dinara, a od toga se 340.276 dinara odnosi na sektor turizma, koji od aprila 2014. pripada Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma. Znači, 1,52 miliona dinara bez sektora turizma - naveli su u ministarstvu. Iz NBS pak juče nisu želeli ništa da komentarišu, iako smo im uredno poslali pitanja na tu temu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP