Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MMF ZADOVOLJAN REZULTATIMA MERA VLADE SRBIJE

Plate i penzije veće od jeseni?

Autor: Ivana Žigić | 05.05.2015 - 08:02:00h | Komentara: 20

Predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda zadovoljni su rezultatima koje je naša država postigla od početka godine i primene teških mera kojima je Vlada Srbije morala da pribegne.

Konstruktivan početak razgovora

Konstruktivan početak razgovora | Foto: S. Radovanović

Za razliku od prethodnog aranžmana koji je prekinut samo nekoliko meseci nakon njegovog sklapanja 2011. zbog neispunjavanja uslova, juče su na prvom sastanku povodom revizije aranžmana usledile pohvale srpskoj vladi, te ni strogi MMF nije osporio mogućnost koju je najavio premijer Aleksandar Vučić, da od jeseni dođe do povećanja penzija i plata u javnom sektoru.


Činjenice:


- MMF je Srbiji u februaru odobrio stend-baj aranžman iz predostrožnosti
- Trogodišnji aranžman sa MMF-om “težak” je 1,2 milijarde evra
- Aranžman obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita
- Prethodni aranžman sa MMF bio je prekinut jer se već u februaru 2012. ustanovilo da je država potrošila za mesec dana onoliko koliko je bilo predviđeno za pola godine

Kako otktriva izvor “Alo!”, razgovori MMF-a sa predstavnicima Narodne banke Srbije (NBS) i Vlade, protekli su u dobroj atmosferi, bez većih primedaba.
- Iako iz Vlade već sada najavljuju povećanje plata i penzija, a ni struja nije poskupela od 1. aprila kako je sporazumom ugovoreno, MMF nije imao nikakvih specijalnih zamerki tokom jučerašnjeg sastanka. U ovom trenutku stvari zaista dobro stoje i aranžman ni u kakvoj meri nije ugrožen - kaže naš sagovornik. On dodaje da za sada na dnevnom redu nije bila najteža tema, a to je rešavanje pitanja preduzeća - hemijskog kompleksa, neprivatizovanih preduzeća i energetskog sektora.

- Tokom ovih razgovora pričaće se i o tome, ali prvenstveno će biti reči o rešenjima za socijalno zbrivanje radnika u neprivatizovanim firmama - završava naš sagovornik. U prilog našim saznanjima ide i ocena ministra finansija Dušana Vujovića, koji je naveo da se sve strukturne i makro mere ostvaruju prema planu. Glavni adut Srbije je svakako činjenica da budžetski deficit iznosi 21 milijardu, umesto planiranih 71 milijardu.

Teške mere premijera urodile plodom i pokazale dobre rezultate: Aleksandar Vučić

Teške mere premijera urodile plodom i pokazale dobre rezultate: Aleksandar Vučić | Foto: Marko Metlaš


- Oni kažu da je to jako dobra vest, te tu imamo izuzetno dobar start, sve ostalo će biti stvar budućnosti da to izdržimo do kraja godine - poručio je Vujović. Na dnevnom redu su bili i nenaplativi krediti i državna pomoć, te kako ubrzati restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća.

- Vlada je već odlučila oko velikih preduzeća, i što se tiče “Srbijagasa”, EPS-a, “Puteva Srbije” i “Železnica”. Sada je ostalo da se operativno vidi kako ubrzati neke elemente, te svesti na minimum makroekonomske rizike - rekao je ministar privrede Željko Sertić.

Da Vlada nema razloga da strepi pred MMF-om, ocenjuje Miladin Kovačević, saradnik časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” koji veruje da je velika šansa da se do kraja godine zaista povećaju plate i penzije.

- Izvršenje javnih finansija je u prva dva meseca značajno bolje od planiranog, a kako je smanjenje penzija i plata bilo privremena mera, ona će se svaki put preispitivati, pa je moguće da tokom sledeće misije u avgustu bude ugovoreno njihovo povećanje - kaže Kovačević. I ekonomista Ivan Nikolić je pozitivan.
- Odnos sa MMF-om je takav da njih prvenstveno zanima konačan cilj, a kako se do njega stiže je sekundarno. Ako je Vlada uradila zacrtano, što se tiče budžeta, nema razloga da MMF zateže kada je u pitanju poskupljenje struje i povećanje plata i penzija - ocenjuje Nikolić.

Pozitivni podaci u 2015.


Premijer Srbije je izrazio zadovoljstvo rezultatima fiskalne konsolidacije i ostvarenim rezultatima u prvom tromesečju ove godine. Prema podacima do kojih je “Alo!” došao, u aprilu napravljen značajan iskorak, te da su primanja u budžetu bila veća nego izdaci, odnosno da smo trošili manje od onog što smo zaradili.


                                     januar  februar mart    april     ukupno
Primanja budžeta          79.725  68.994  67.483  83.953 300.157
Izdaci budžeta              66.083  80.741  90.824  81.819 319.468
Budžetski suficit/deficit 13.641 -11.746 -23.341  2.134 -19.311
* u milionima dinara

Poslednji komentari
  • gavrilovic Vreme: 05.05.2015 10:35h

    Kako mislite POVECANJE?Prvo da se vrati uzeto,onda povecanje,tako moze.Inace nije povecanje,nego MAGLA.

  • Andrija Vreme: 05.05.2015 10:49h

    Ko dočeka! Povećanje će biti utoliko veće što onih koji dočekaju bude manje. ko god dočeka osetiće crnogorski efekat (nošenja tesnih cipela da bi imao čemu da se raduje kad ih skkine).

  • vitez Vreme: 05.05.2015 12:23h

    Da, pred pokrainske izbore. Koji demagozi majko moja.

  • Nikola Vreme: 05.05.2015 12:38h

    Lopovska bando....kazite da VRATIMO OTETO i da dodjemo na nulu, odnosno opet u minus, jer cak i sa VRACANJEM plata i penzija na staro, zbog inflsacije mi opet stagniramo, nije nam uopste bolje , ovo je samo prodavanje magle glupom narodu

  • Kosarah Vreme: 05.05.2015 16:16h

    Da sam na mestu vladajućeg establišmenta, ozbiljno bih bila zabrinuta za nacionalne obaveštajne sposobnosti. VOA predstavlja prepisivače bez ikakvih sposobnosti. Tvrdim da ih treba rasformirati i onda ponovo uspostaviti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP