Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR RADA O NACRTU NOVOG ZAKONA O RADU

Plate ne padaju, a otpremnine samo za godine kod poslednjeg poslodavca

Autor: Ekipa Alo! | 04.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Novi Zakon o radu, sa čijim nacrtom su upoznati predstavnici reprezentativnih sindikata, nije namenjen smanjenju plata zaposlenih, kaže Aleksandar Vulin, ali naglašava da isto tako „neće biti ni nameta kroz prošireno dejstvo kolektivnih ugovora na poslodavce”.

Vulin sa  sindikalcima

Vulin sa sindikalcima | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

Ministar rada naveo je da je zakon donet na osnovu rada radne grupe i nije rađen bez saglasnosti sindikata i poslodavaca. Upitan da li će se otpremnine isplaćivati za sve godine radnog staža ili samo za one provedene kod poslednjeg poslodavca, Vulin je odgovorio „baš zato da bi olakšali mogućnost zapošljavanja - kod poslednjeg poslodavca”.

Prema njegovim rečima, takva rešenja važiće za sve radnike, uključujući i one u preduzećima u restrukturiranju. Vulin je, povodom najave da će zakon biti donet do kraja juna, dodao i da sa sindikatima i poslodavacima nije postignuta saglasnost o dva pitanja, gde bi „država trebao da preseče”.

Sindikati nisu saglasni da ne bude proširenog dejstva kolektivnog ugovora, što poslodavci ultimativno zahtevaju, rekao je Vulin, navodeći jednu od spornih tačaka i dodao da bi „država trebalo da preseče u korist i jednih i drugih”. Ministar je najavio da će prvi put biti taksativno nabrojani koji su to razlozi za raskid ugovora o radu i biće jasna pravila koja će morati da se poštuju, jer je do sada, kada je reč o mogućnosti raskidanja ugovora o radu, bilo „dosta maglovito”.
Na pitanje da li će poslodavcima biti olakšano zapošljavanje radnika i da li će ono biti fleksibilnije, Vulin je odgovorio potvrdno i najavio da će „papirologija biti mnogo lakša”, dodajući da je „država izašla sa podsticajnim paketom mera za olakšavanje zapošljavanja”.

Vulin je rekao da su sindikati videli Zakon o radu, koji je donet na osnovu rada radne grupe koju čine predstavnici reprezentativnih sindikata i reprezentativnih poslodavaca. Prema njegovim rečima, i Socijalno-ekonomski savet trebalo bi o tome da se izjasni, ali u tom savetu su predstavnici „Nezavisnosti”, Saveza samostalnih sindikata, Unije poslodavaca Srbije, pa se zato „ne može reći da to nije urađeno bez znanja i saglasnosti sindikata i poslodavaca”.
Poslednji komentari
  • 013gonzo Vreme: 04.06.2014 11:55h

    Шио ми га Ђура, нису смањене плате већ се неће исплаћивати онолике колике су биле пре примене закона. Конкретно укидају ставку "минули рад", као што су већ раније укинули "топли оброк", "регрес за одмор", ... Исто тако "неће се смањивати пензије" већ ће се применити негативни коефицијент због смањених плата ???

  • Саша Тодоровић Vreme: 04.06.2014 17:44h

    "Отпремнине само за године код последњег послодавца..." - па ето прилике, господо из јавног сектора, да се ратосиљате политичког кадра запошљеног на грбачи народа у задњих 5, 10, 15 и више година...ЕТО ПРИЛИКЕ!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP