Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MERE ŠTEDNJE

Plate neće biti smanjene samo onima koji zarađuju do 25.000 dinara? Najveći teret osetiće oni sa platama preko 65.000!

Autor: Novosti | 09.09.2014 - 08:12:00h | Komentara: 13

Tačan procenat smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i dalje nije utvrđen, a razgovori koji treba da dovedu do rešenja počeli su u Vladi Srbije sastankom sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda.

Građani se ipak i dalje teže odlučuju na štednju u dinarima...

Dinari naši nasušni...| Foto: Željko Šafar

Premijer Aleksandar Vučić obavestio je šefa kancelarije MMF u Beogradu Daehenga Kima, da je Vlada na čijem je čelu, odlučna da sprovede ekonomske reforme, ali da će siromašni i najveći broj penzionera biti apsolutno zaštićeni, saznaju Novosti.
Zasada je jedino izvesno da se neće dirati u primanja socijano ugroženog stanovništva. Plate i penzije do 25.000 dinara neće biti smanjene.

Najveći teret trebalo bi da podnesu vlasnici primanja iznad 65.000 dinara mesečno, koja će biti najviše smanjena.

Rebalans budžeta koji nam predstoji je razlog za sastanak sa MMF, posle koga sleduje i dolazak misije MMF iz Vašingtona u oktobru i razgovor o novom aranžmanu Srbije i ove institucije.

Kako Novosti nezvanično saznaju, MMF se, ipak, zalagao za linearno smanjivanje penzija i plata u javnom sektoru, dok je stav srpske strane bio da je progresivno smanjivanje bolje: što je veće primanje, da i smanjenje bude veće.

Time bi se, makar delimično, zaštitilo stanovništvo sa nižim primanjima. Granica od 25.000 dinara „zaštićenih“ penzija znači da više od polovine penzionera neće imati promenjena primanja.

Na listi Fonda PIO nalazi se tačno 816.233 penzionera sa penzijom do 25.714 dinara, dok svega 1.998 građana prima penzije veće od 90.000 dinara.

Koliko je tačno zaposlenih u javnom sektoru čije plate ne prelaze 25.000 dinara nije poznato, s obzirom na to da država do sada nije saopštila ni tačan broj ukupno zaposlenih u ovom sektoru.

Poslednji procenat smanjenja pominjan u javnosti, bez zvanične potvrde, bio je 10 odsto. Ako se uvede veći procenat za veće plate, granica će verovatno biti na 65.000 dinara.

Ipak, troškovi javnih preduzeća mogu veoma brzo da „pojedu“ ove uštede, ukoliko se država ne uhvati ukoštac i sa ovim problemom.

Još je Fiskalni savet ukazivao na to da su troškovi samo Srbijagasa i Železare Smederevo, veći od svih ušteda dobijenih uvođenjem solidarnog poreza i podizanjem niže stope PDV sa osam na 10 odsto.

Poslednji komentari
  • Aleksadra Vreme: 09.09.2014 09:01h

    Zašto se prave iščašeni kad tima od 65000 plate smanjuju još od januara.....I ajde ako je bal neka je maskembal,ali treba proveriti da li toj osobi partner ima radni odnos,koliko ima dece I ima li kredit za stan(ili je podstanar),što je opravdan izdatak,pa onda udariti po tom nekom koji je možda budi Bog sa nama studirao I pošteno došao do tog primanja....Prosto mi muka od svega! Turci pre 500 godina=sadašnja vlada

  • ja Vreme: 09.09.2014 09:49h

    Kada skontaju da 1 % ljudi u srbiji imaju te plate od 65000 din.pocece da smanjuju one pacenicke od 25000

  • Mića Vreme: 09.09.2014 10:50h

    "Najveći teret trebalo bi da podnesu vlasnici primanja iznad 65.000 dinara mesečno, koja će biti najviše smanjena." Ovo je neprecizno i NETAČNO! Vlast govori o platama. Ne žele da uvedu progresivno oporezivanje ukupnog prihoda! Prihod je jedno, a plata drugo. Obmanjuju nas, da su plate funkcionera i dr. relativno male, a sa druge strane imaju razne dodatke, plaćanja u UO, beneficije nematerijalne i materijalne prirode i sl. Kada bi se sva PRIMANJA vršila, kontrolisano, isključivo preko jednog računa i to se oporezovalo progresivno kao ukupni prihod, tj. ono što se ima u rukama, bila bi to druga priča.

  • burleska Vreme: 09.09.2014 12:47h

    Sramota, treba svi da idemo na kazan jer je vlast nesposobna da adeklvatno reši problem!Pa može neko da ima penziju i 100000, a da izdržava ženu decu, unučiće.Odakle vam samo hrabrost da ovako simplifikujete rešenja.Da vas bude SRAMOTA!Tu je Strazbur ne brinite!

  • VREME-ZA-REVOLUCIJU Vreme: 09.09.2014 14:24h

    sada ce svi zvanicno da primaju 25000 a razliku ce da doplate u kesu...sve se zna ...ALIMEEN RADUJE STO CE VUCIC BITI PRVIKOJI CE DA UDARI NA NAJVERNIJE I NAJPRIMERNIJE PLATISE I KOJI CE PRVI DA KAZNI ONE KOJI JEDINI PLACAJU SVE SVOJE RACUNE -PENZIONERE...JUUUPIIIII...VREME JE DA IH NEKO PROBUDI IZ SNA JER AKO SE NE POMERE ONI NA NJIH CE PRITISAK DA VRSE SVI KOJI ZAVISE OD PENZIONERA - I DECA I UNUCI...JUUPIIII

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP