Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOKUMENT

Platforma o KiM: Svako
rešenje u skladu sa Ustavom
i rezolucijom 1244

Autor: Tanjug | 12.01.2013 - 23:07:00h | Komentara: 0

Politička platforma za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samoupravljanja u Prištini predviđa da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

U dijalogu sa Prištinom polazi se od toga da svako rešenje bilo opšteg ili posebnog pitanja o privremenom, prelaznom ili konačnom statusu pokrajine, položaju Srba ili zaštiti verskog ili kulturnog nasleđa mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, navedeno je u platformi.
U tekstu platforme, sa koje je vlada večeras skinula oznaku poverljivosti, a u koji je Tanjug imao uvid, navedeno je da Srbija u dobroj veri teži nastavku razgovora sa Prištinom ubeđena u to da je trajno i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju moguće postići kroz iskreni dijalog dve strane.

Kosovo

Kosovo | Foto: Saša Maričić

"Vlada će radi utvrđivanja osnovnih okvira za razgovore sa Prištinom predložiti rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave na Kosovu“, navodi se u platformi.
U tekstu platforme, na sedam strana, taksativno je navedeno pet elemenata na kojima će rezolucija biti zasnovana: osnovna polazna premisa za pregovore sa Prištinom na visokom političkom nivou bude da Srbija u skladu sa medjunarodnim pravom, Ustavom i voljom gradjana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Druga premisa jeste da sva prava i nadležnosti, koji kao rezultat pregovora budu priznati u privremenim institucijama u Prištini biće preneti zakonom na organe pokrajine Kosovo i Metohija u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima Republike Srbije.
Dalje se navodi da osnovna težnja tokom nastavka razgovora bude postizanje sveobuhvatnog rešenja.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP