Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MAME U ZNAK PROTESTA OKAČILE BENKICE ISPRED SKUPŠTINE!

Plišana revolucija!

Autor: Ružica Kantar | 09.03.2014 - 07:25:00h | Komentara: 1

Mlade mame juče su ispred Narodne skupštine simbolično raširile štrik i na njega stavile benkice, zeke, zvečke i igračke, odnosno sve one stvari koje, kako kažu, jedva mogu da kupe zato što porodiljske naknade kasne.

Mame ispred Skupštine

Mame ispred Skupštine | Foto: N. Marković

Na ovaj način one su juče započele kampanju „P(B)ravo za mame”, kojom su zatražile da porodilje dobijaju porodiljsku nadoknadu direktnom isplatom iz budžeta Republike Srbije.


- Cilj ove kampanje je da se promeni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom kako bi se omogućilo zaposlenim mamama da više ne čekaju po nekoliko meseci na isplatu naknade posle porođaja, u trenutku kada su im životni troškovi naglo povećani. Po sadašnjem sistemu, poslodavac plaća nadoknadu, a onda država refundira, međutim, zbog brojnih razloga, često birokratske prirode, nadoknade kasne i po nekoliko meseci - objašnjava za „Alo!” Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame.

Deca su nam gladna zbog birokratije

Deca su nam gladna zbog birokratije | Foto: N. Marković

- Razlog za kašnjenje naknada nekada je do države, a nekada do poslodavaca, ali koji god da je razlog, ispaštaju porodilje. Kontrolni mehanizmi su loši, inspekcija nije dovoljno brza i ažurna, a država, iako je prebacila odgovornost na preduzetnike, nije preuzela na sebe odgovarajuću kontrolu njihovog rada. Problem sa ovakvim vidom isplate nadoknade nemaju samo porodilje, već i mala preduzeća koja nisu likvidna i koja ponekad i po više meseci čekaju na refundiranje nadoknada od strane drževe, što za njihovo poslovanje predstavlja preopterećenje - dodaje Bojana Selaković iz Udruženja „Roditelj”, koje je zajedno sa Centrom za mame i „Srbija u pokretu” pokrenulo ovu kampanju.


Na ovaj način mame su započele kampanju

Na ovaj način mame su započele kampanju | Foto: N. Marković

Pored porodiljske nadoknade bez kašnjenja, okupljene mame zatražile su i preuzimanje odgovornosti za porodilje od strane države i oslobađanje privrede suvišnih finansijskih i administritivnih troškova. U pratnji svojih mališana, one su uzvikivale „pravo za mame!” i „bravo za mame!”, dok su neki od najmlađih „demonstranata“ udobno spavali u njihovim naručjima.

Novac čekaju i po pola godine


Sanja Raković (33) iz Centra za mame, majka dečaka starog sedam meseci, kaže za „Alo!“ da je čak šest i po meseci čekala na isplatu naknade.
„Nakon porođaja, umesto da se posvetim isključivo bebi, brinula sam zbog para. To je frustrirajuće osećanje, naročito jer znam da ništa ne mogu da uradim“, kaže Sanja. Slično iskustvo imala je i Bojana Malović, majka četvoromesečnog Danila. Na isplatu nadoknade ona je čekala tri meseca. „Razlog je bio što je lekar napisao pogrešne doznake, pa sam se našla između dve vatre, odnosno dve državne institucije, doma zdravlja i RFZO. Naknada mi je kasnila ne zbog moje greške ili greške poslodavca, već zbog birokratije“, objašnjava Bojana.

Po jedna mama za svakog poslanika
 

Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, objašnjava za „Alo!” da je cilj kampanje da se organizuje 250 trudnica i majki sa bebama iz cele Srbije i da svaka od njih razgovara sa jednim poslanikom Skupštine Srbije.
- Svaka od njih će poslanika upoznati sa svojim ličnim iskustvom i pokušati da ga privoli za izmenu zakona. To je naredni korak koji ćemo realizovati čim se nakon izbora formira Skupština - najavljuje Jovana za naš list.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 09.03.2014 10:32h

    I BRAVO ZA MAME I PRAVO ZA MAME.PODRZAVAM VAS SVIM SRCEM I IZ DUSE. FUJ DRZAVNE LOPINE

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP