Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAVE NAS BLESAVIMA

PLJAČKA: Struja već skuplja
na računu za septembar!

Autor: S. Đ. | 10.10.2012 - 07:20:00h | Komentara: 7

Elektroprivreda Srbije ispostavila je potrošačima račune za utrošenu električnu energiju za septembar, ali je na njih obračunala PDV po stopi od 20 odsto, iako je primena uvećanog PDV-a nastupila tek od 1. oktobra, upozorili su za “Alo!” čitaoci iz Vojvodine koji su se javljali našem listu tokom jučerašnjeg dana.

Da li je struja dobro ili usluga?!

Da li je struja dobro ili usluga?! | Foto: Miloš Perić

Sa istim prigovorom veliki broj potrošača obratio se i Centru za zaštitu potrošača “Forum”, koji je ocenio da je EPS na ovaj način nezakonito naplatio PDV!


Sve je po zakonu

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Milica Bisić drži se logike „Elektrodistribucije“.
- Koja stopa poreza na dodatu vrednost će biti primenjena, zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, to jest kada je struja očitana. Imajući u vidu da je očitavanje izvršeno u oktobru (od 1. do 5. oktobra), „Elektrodistribucija“ je primenila poresku stopu u skladu sa zakonom - izjavila je Bisićeva za ”Alo!”.

U „Elektrovojvodini“ objašnjavaju za “Alo!” da po Zakonu o PDV-u promet dobara kada je u pitanju isporuka struje nastaje danom očitavanja stanja isporučene električne energije, što se isključivo vrši od 1. do 5. u mesecu za prethodni mesec, te je „Elektrovojvodina“ bila obavezna da u računima koje će kupci dobiti zaključno sa 10. oktobrom obračuna novu stopu PDV-a. Iz ugla potrošača, međutim, nema logike da se na isporučenu i potrošenu struju u septembru plaća porez uveden u oktobru.

- Smatramo da je navedenim članom isporuka struje pogrešno tretirana kao roba, jer je Zakonom o zaštiti potrošača snabdevanje električnom energijom definisano kao usluga, a po Zakonu o PDV-u je promet usluga završen danom kada je završeno pojedinačno pružanje usluge.
Primenjeno na račun za snabdevanje strujom u septembru, usluga je završena 30. septembra i u ovom slučaju se mora primeniti obračun PDV-a u iznosu od 18 odsto - kategorični su u Centru za zaštitu potrošača.
Poslednji komentari
  • Sandra Vreme: 10.10.2012 11:25h

    Gde je Zorana Mihajlovic da ovo ponisti i kaze da ne moze tako, nema je nestala u vrtlogu struje ? hahaha Uzasno eto zasta se glasalo za jos vece osiromasenje naroda i otimacinu. EPS vazda u "gubitku" sramota

  • Blablablatruc Vreme: 10.10.2012 15:38h

    Vazno je da oni imaju astronomske plate....a narod? Pa zar oni zaista misle da mi vise mozemo bilo sta da placamo od ove bede u koju su nas uveli svi predhodni pohlepni politicari?

  • Hugob Vreme: 11.10.2012 02:26h

    Sve politicare na vesala! Urazumi se Srbijooo

  • Žika Vreme: 11.10.2012 08:36h

    Da su lopovi što su ovo uradili jesu....ali ovo neko namerno radi...neznam zašto

  • grof Vreme: 11.10.2012 13:42h

    hugob gresi. ne na vesala ( to je brzo ) , nego na vesla ( galiju).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP