Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZBEGLICE

Pljunuli su na naše žrtve!

Autor: B. Majdarević | 17.11.2012 - 00:52:00h | Komentara: 16

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu juče je prštalo od sreće i slavlja zbog sramne presude sudskog veća Haškog tribunala. Za to vreme, u bedi izbegličkog kampa u Krnjači kod Beograda - muk. Srbi, zauvek proterani iz svojih domova hrvatskom vojnom akcijom „Oluja“, a pod vođstvom generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nemo su juče gledali kako Međunarodni sud amnestira zločine, ubistva i etničko čišćenje 220.000 srpskih civila u Republici Srpskoj Krajini.

Od svega što je imala ostale su joj samo fotografije: Dušanka gleda oslobađanje Ante Gotovine

Od svega što je imala ostale su joj samo fotografije: Dušanka gleda oslobađanje Ante Gotovine | Foto: Željko Šafar

Dušanka Pjevalica (66) osuđena je na izbeglički život 4. avgusta 1995. godine, kada je u pidžami sa dvoje dece pobegla iz okoline Zadra.


- Tri dana sam sa decom putovala do Srbije, a mog muža su 45 dana držali u zarobljeništvu. I evo gde smo danas. Naravno da sam ljuta, besna! Posle kažu, Evropa... Kakva Evropa?! Oslobodila je zločince - očajna je Dušanka, koja u kampu živi sa mužem i starijim sinom, dok je mlađeg beda oterala čak u Ameriku.

U kampu u Krnjači Dušanka živi sa mužem i sinom, dok je drugog sina beda oterala u Ameriku

U kampu u Krnjači Dušanka živi sa mužem i sinom, dok je drugog sina beda oterala u Ameriku | Foto: Željko Šafar

Pred zajedničkom kuhinjom, gde najveća sirotinja izbegla iz Hrvatske i sa Kosova zajedno čeka svoj obrok, sreli smo jedva pokretnu baka Draginju (76). Po sledovanje joj inače ide pedesetogodišnji sin, sa kojim deli neuglednu baraku, ali je juče, kaže, bio kod lekara zbog svojih muka.


Umesto u svojoj kući u Hrvatskoj, Draginja danas živi u neuglednoj baraci

Umesto u svojoj kući u Hrvatskoj, Draginja danas živi u neuglednoj baraci | Foto: Željko Šafar

- Sramota! Pljunuli su na žrtve, na nas koji smo ostali! Ne znam kako da opišem osećanje kada sam čula za presudu. U Sisku mi je ostalo sve... Imanje, traktor, kuća koju niko neće da kupi... Bez vrata, bez prozora... Sve su srušili i odneli. A gledam sad, cela Hrvatska se veseli! Niko da se seti žrtava „Oluje“ - uz uzdah će baka Draginja.


Nekada su obrađivali imanja, a sada žive od sledovanja: Izbegli Srbi u Krnjači

Nekada su obrađivali imanja, a sada žive od sledovanja: Izbegli Srbi u Krnjači | Foto: Željko Šafar

Kada je u februaru 1993. godine pala Maslenica, Velimir Kalapić (58) iz okoline Zadra počeo je život u izgnanstvu. Dok je bilo para od automobila koji je prodao malo pre rata, seljakao se po samačkim hotelima širom Srbije. Danas, sa minimalcem i teško oboleo, deli sudbinu žrtava progona iz Hrvatske. Lošeg je zdravlja pa mnogo gleda televiziju, te za razliku od mnogih nije naročito iznenađen presudom.


- Pažljivo pratim vesti i potpuno mi je jasno da Haški tribunal nije mesto gde stanuje pravda. Pogledajte samo ko ga je osnovao pa će vam sve biti jasno - zaključuje ravnim glasom Veselin.

Strah od odmazde
„Ne dolazi u obzir da još jednom postanemo žrtve“, objasnili su nam pojedini stanovnici kampa zbog čega većina ne želi glasno da kaže šta misli o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima.
- To bolje nemojte da pitate! Ima ovde mnogo ljudi koji imaju pasoše pa putuju u Hrvatsku, imaju familiju tamo... Jedno su oni prema Srbima kad odete na more, ali ovo je nešto drugo. Videli ste kakva je tamo euforija nastala posle izricanja presude, pa zamislite kako bi tamo bili dočekani oni koji je javno kritikuju - objasnio nam je jedan bračni par.

Poslednji komentari
  • luxan Vreme: 17.11.2012 08:32h

    ko god hoće može da se vrati! ali vi srbi svi ste uzeli putovnice i osobne karte i to vam nije mrsko i kad putujete po evropi sa HVATSKIM dokumentima ko gospoda tad vam ne smeta šahovnica ja vas ne razumijem ako volim volim sve ! ako mrzim mrzim sve pa i lična i pasoš i domovnica kad to raščistite sami sa sobom dođite i poklonite se grbu i državi . ja sam izabro državu gdje ću živjet poštujem njene zakone i na kraju volim tu zemlju iako nisam rođen u Ittaliji i ne trujem svoju djecu sa tim šta su radili Talijani i četnici u 2 svjetkom ratu a bog nek sudi onima koji su to radili.tako dragi naši SRBI dosta je bilo četanja i ČETOVANJA okrenite se budućnosti i odlučite se ko je vas zajebo u životu HRVATI ili ti vaši u SRBIJI koji vas zavedoše i osiromašiše oni su zaradili na vašim mukama sto kao i HRVATI U iz BIH koji se još uvijek vuku po kampovima uČapljini i sličnim .

  • joso18 Vreme: 17.11.2012 10:37h

    pozdrav svima, ja sam hrvat iz Siska, prvo nemam nista protiv srba koji nisu podrzavali velikosrpsku agresiju, ali neke su stvari jasne ko dan, ko je kog napao i na čijem se teritoriu vodio rat, posljedice se jos mogu jasno vidjeti u Hrvatskim gradovima, npr. Vukovar, Petrinja, Glina, a koji je vas grad srusen i spaljen, Srbija je u ratu bila agresor, stoga je presuda generalima herojima pravedna, tesko je to sta vi to neprihvacate, ali za svoja nedjela ste kaznjeni 95, a jucer je cijeli svijet mogao vidjeti i sluzbeno ko je krivac za sve

  • ja35 Vreme: 17.11.2012 11:38h

    htjeli ste srbiju sad zivite u njoj,i sta se sad bunite.

  • kica Vreme: 17.11.2012 17:05h

    Haski tribunal definitivno nije mesto gde stanuje pravda,sto rece jedan od izbeglica....

  • Vanja Djurdjev Vreme: 18.11.2012 01:06h

    Sramota je kad neko kaze da je ovo pravda.Oterali ste moje babu i dedu od 80 godina slepe i bolesne iz njihove kuce.O kakvoj vi pravdi pricate i o kakvim herojima?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP