Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MEŠTANE SELA KRTINSKA GUŠI DEPONIJA TENT-A

Pluća su nam puna pepela!

Autor: Gane Đorđević | 25.06.2013 - 22:28:00h | Komentara: 0

Selo Krtinska pored Obrenovca od prošle subote u noć bukvalno je zatrpano pepelom koji je jak vetar podigao s deponije otpada Termoelektrane „Nikola Tesla“.

Ljiljana  Milosavljević:  Ovde više  nema života

Ljiljana Milosavljević: Ovde više nema života

U poslednjih mesec dana prljava otpadna prašina već je pet puta protutnjala kroz ovo, nekada prelepo mesto, ostavljajući za sobom crnilo i pustoš! Deponija pepela, u kojoj se čuva otpad preostao od sagorevanja uglja u kotlovima TENT-a prilikom proizdvodnje struje, izgrađena je u Krtinskoj pre četriri decenije. Od tada je brdo pepela naraslo na preko 30 metara i poslednjih godina opasno ugrožava selo i njegove meštane.


- Jedino smo mesto u Srbiji, gde raste crna trava, povrće niko više i ne gaji, jer na pijaci ne možemo da ga prodamo kad kupci čuju da dolazimo iz uklete Krtinske - revoltirano objašnjava Ljiljana Milosavljević (25), koja kaže da namerava da napusti svoje rodno selo, u kome živi sa suprugom i trogodišnjom ćerkom, jer tu nema uslova za normalan život. Termoelektrana ima obavezu da stalno kvasi pepeo, ali prskalice ne uspevaju da taj posao obave do kraja. Jedan od meštana sela M. M. inače radnik TENT-a, kaže da je njegova firma bila dužna i da na pepelištu zasadi trsku, međutim, to se nikada nije dogodilo.

Sivi oblak se nadvio  nad Krtinskom

Sivi oblak se nadvio nad Krtinskom


- Zbog navodne starosti nedavno su posečena stabla koja su bar malo čuvala selo od pepela, a nova nisu posađena. O nama niko više ne vodi računa kao da jedva čekaju da se iselimo - tužno konastatuje M. M.

- Sramih ih bilo, pluća su nam puna pepela! Kad su gradili deponiju, obećavali su kule i gradove, a selo ni do danas nije dobilo vodovod i kanalizaciju. Ugradili su nam neku kinesku centralu, pa nam telefoni slabo rade, a zbog brda pepela nemamo čak ni TV signal. Bruka! - besni Milosavljevićeva.

Blokada puteva


Zeleni Srbije najavljuju blokadu puteve u Obrenovcu ako nadležni ne reaguju zbog povećane koncetracije prašine, dok Ministarstvo govori o normalizaciji stanja. Po podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u 19 sati 24. juna, nivo čestica u potpunosti se normalizovao - iznosio je sedam mikrograma po kubnom metru, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije. U ponedeljak 24. juna monitoring stanica Obrenovac - Centar izmerila je koncentraciju čestica prašine koja je 28 puta veća od dozvoljene.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP