Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMA STATISTICI

Po cenama smo u zlatnoj sredini EU

Autor: Tanjug | 20.06.2015 - 12:50:00h | Komentara: 1

Srbija se po cenama potrošačke robe i usluga lani našla u "zlatnoj sredini" među 37 evropskih zemalja, sa indeksom 53 odsto proseka u EU, ali su u regionu od nas jeftinije bile Bugarska sa 48, Makedonija sa 47 i Albanija sa 50 odsto evropskog proseka, objavio je evropski statistički zavod Evrostat.

Najviše novca ode na hranu

Najviše novca ode na hranu | Foto: Profimedia.rs

Više cene potrošačke robe i usluga od Srbije u regionu su imali Rumuni 54 odsto proseka EU, Crnogorci i Mađari po 57, Hrvati 67 i Slovenci 83 odsto.

U Srbiji su cene alkoholnih pića i cigareta, usluga u restoranima i hotelima u 2014. godini bile na nivou 53 odsto evropskog proseka, a po tom pokazatelju smo bili skuplji samo od Makedonije, Albanije i BiH, čiji su indeksi u tom segmentu iznosili 38, 45 i 50 odsto.

Cigarete, alkoholna pića i hotelske usluge najskuplje su medju zemljama regiona bile u Sloveniji na nivou 83 odsto proseka EU, u Hrvatskoj 77, Rumuniji 72, Madjarskoj 65, Bugarskoj 58 i Crnoj Gori 57 procenata evropskog proseka.
Kada je reč o hrani i bezalkoholnim pićima, indeks cena u Srbiji je bio 74 odsto evropskog proseka, koliko je iznosio i za BiH, a jeftinije su pazarili gradjani Bugarske, gde je taj indeks bio 70 odsto proseka EU, zatim Rumuni 68 odsto, Makedonci 58 odsto i Albanci 69 odsto.
Mnogo više novca za hranu i bezalkoholna pića prošle godine su morali da izdvajaju Slovenci, kojima je indeks tih cena bio na nivou 99 odsto evropskog proseka, zatim Hrvati sa indeksom 90, Crnogorci 77 i Madjari 76 odsto.
Cene odeće i potrošačke elektronike u Srbiji su blizu evropskog proseka, sa indeksom od 92 odnosno 94 odsto, a po jeftinoj odeći je prednjačila Albanija gde su cene bile na nivou 66 odsto proseka unije, sledi Madjarska (70), Makedonija (76), Bugarska (79), BiH (85), Rumunija i Hrvatska (sa po 86 odsto), Crna Gora (92) i Slovenija sa 94 odsto prseka EU.
Najskuplja evropska zemlja je Švajcarska, gde su cene potrošačke robe i usluga 54 odsto više od proseka EU, a medju skupljima su i zemlje severne Evrope, poput Norveške, Danske i Švedske.

Rekord po skupoći hrane i bezalkoholnih pića drži Norveška, sa cenama 69 odsto iznad proseka, 27 odsto višim za odeću, dok su alkoholna pića i duvan tamo 2,39 puta skuplji od EU proseka.
Potrošačka elektronika je najskuplja na Islandu, 48 odsto iznad proseka EU, dok su cene u restoranima i hotelima najviše u Norveškoj, 76 odsto iznad evropskog proseka.
Poslednji komentari
  • Bolid Vreme: 20.06.2015 15:49h

    A po zaradama?! ispod samog dna!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP