Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNO

Po cugu smo četvrti u Evropi: Srbi se utapaju u piću!

Autor: Novosti | 18.01.2014 - 22:14:00h | Komentara: 1

Srbija je, prema potrošnji alkohola, trenutno na „zavidnom“ četvrtom mestu u Evropi, a stručnjaci upozoravaju da bi ekonomska kriza i svakodnevna borba za golu egzistenciju mogle da budu „okidač“ da se još masovnije „utapamo u piću“.

piće alkohol

Srbi piju 11 litara alkohola po glavi stanovnika | Foto: Shutterstock

 
Trenutno, prema poslednjim raspoloživim podacima, trošimo, u proseku, 11 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, dok je svetski prosek šest litara!
Prosečno domaćinstvo sa 2,8 članova, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za godinu dana potroši 4,3 litra žestokih pića, 45,2 litra piva i devet litara vina.
U duboko uvreženom maniru „nazdravljanja“ za sve i svašta, i stručnjacima je teško da razgraniče koje su socijalne grupe najviše podložne alkoholu. Jer, pije se već od đačke klupe. Istraživanja pokazuju da se 42,2 odsto učenika bar jednom napilo, a 8,4 odsto njih već sa 13 godina.
U većini slučajeva (76 odsto) prvu čašicu popiju u svojoj kući, često na nagovor roditelja. Za većinu mladih (73 odsto) uobičajeno je da se prilikom izlaska pije alkohol, a 68 odsto njih je iskusilo pijanstvo.
"Alkoholizam je globalni problem, ali najviše alkohola po glavi stanovnika se popije u Evropi. To je ozbiljna bolest, a ne samo loša navika ili porok", kaže dr Aleksandar Vujošević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.
Svaki četvrti na psihijatriji - alkoholičar
To potkrepljuje i podacima: svaki četvrti pacijent primljen u psihijatrijsku bolnicu je akoholičar, na hirurška i internistička odeljenja opštih bolnica 25 odsto pacijenata primi se zbog telesnih komplikacija uzrokovanih alkoholizmom, uzrok 15 odsto saobraćajnih nesreća i 90 odsto huliganskih postupaka na ulicama je alkohol.
Kod 15 odsto muškaraca koji izađu pred invalidsku komisiju postoji dijagnoza alkoholizma, svaki drugi ubica je u trenutku ubistva pod dejstvom alkohola, od svih samoubica 20 odsto su alkoholičari. Alkoholičari se tri puta češće povređuju na poslu.
Koliko Srbiju koštaju posledice prekomerne upotrebe alkohola, nema ni procena. Ali, na primer, u SAD, gde se precizno vodi statistika za sve, izračunali su da se na lečenje alkoholičara potroši 50 milijardi dolara godišnje. Iako se već hronično žalimo na nizak standard i besparicu, u Srbiji se šest odsto kućnog budžeta troši na alkoholna pića, a u SAD, recimo, tri odsto.
Šta je, prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, rizična konzumacija alkohola? To je za žene dnevni unos veći od 20 grama alkohola, odnosno više od 0,2 litra vina ili 0,4 litra piva na dan, a za muškarce, sve „preko“ 40 grama alkohola, odnosno više od 0,4 litra vina ili 0,8 litara piva. To su za one koji samo uživaju, ili preteruju sa alkoholom, očigledno, preniske kvote.
"Alkoholizam je neinfektivna epidemija 21. veka", kaže dr Vujošević.
Korak ka depresiji
Oko 70 odsto starijih od 18 godina konzumira alkohol u skladu sa društvenim normama, a povremeno se opija. Iz ove kategorije „umerenjaka“ registruju se alkoholičari koji čine tri do pet odsto svetske populacije. To je između 10 i 15 odsto punoletnog stanovništva, odnosno 10 odsto muškaraci i do pet odsto žena.
U Evropi, prema potrošnji alkohola, na prvom mestu je Moldavija, sa 18 litara po glavi stanovnika, a na poslednjem Norveška, sa četiri litra. Od oko 14 miliona alkoholnih zavisnika u Evropi, samo osam odsto je lečeno.
Alkohol teško narušava i fizičko i mentalno zdravlje, i skraćuje život i do 15 godina. Simptomi depresije javljaju se kod 40 odsto osoba koje učestalo konzumiraju alkohol, dok se kod pet do 10 odsto osoba sa problemom depresije javlja i alkoholizam, kao paralelna bolest.
"Odnos anksioznosti i depresivnosti, sa jedne, i upotrebe i zloupotrebe alkohola i tableta, sa druge strane, veoma je kompleksan. Treba znati da je alkohol depresor centralnog nervnog sistema i da, ako se period teškog pijenja prolongira, obavezno se razvija depresivnost, a kod jedne trećine depresivnih razvija se tzv. major depresivna epizoda (pun opseg izraženih simptoma depresije, kao što su tuga, osećanje krivice, besmisla i bespomoćnosti)", upozorio je profesor dr Petar Nastasić, predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizma.
Poslednji komentari
  • Za Vreme: 18.01.2014 23:53h

    Jadnicko...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP