Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NI TAMO NI VAMO

Po indeksu korupcije Srbija na 78 mestu u svetu (VIDEO)

Autor: telegraf | 03.12.2014 - 10:50:00h | Komentara: 0

Na najnovijoj lestvici Indeksa percepcije korupcije koji je danas predstavio “Transparency International”, Srbija je zauzela 78. mesto od 175 zemalja na svetu. U kategoriji država Istočne Evrope i Centralne Azije, Srbija se po korumpiranosti nalazi iza Makedonije koja je na 64 mestu i Crne Gore koja je na 76 mestu.

sudija mito novac

Foto: Shutterstock

Gore od Srbije su Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo. U odnosu na prošlu godinu na lestvici Srbija se pomakla za jedno mesto.
Ukoliko se posmatra područje bivše Jugoslavije, zemlja u kojoj ima najmanje korupcije je Slovenija, zatim slede Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija pa Bosna i Hercegovina.
Na samom vrhu su tradicionalno skandinavske zemlje, a “najčišća” od korupcije je Danska. Treće, četvrto i peto mesto zauzele su Finska, Švedska i Norveška. Među njih se na drugo mesto ugurao Novi Zeland.

korupcija mito novac pare evri evro podmićivanje

Foto: Shutterstock

- Slabo opremljene škole, lažni lekovi, izbori koji su dobijeni novcem samo su neke posledica koruptivnog javnog sektora. Mito ne krade samo od najranjivijih – ono potkopava pravdu i ekonomski razvoj te uništava poverenje javnosti u vlast i političke vođe – navodi se na sajtu “Transparency.org”.

Korupcija je problem u svim zemljama. U zemljama koje su dobile lošu ocenu premale su kazne za korupciju i javne institucije ne odgovaraju potrebama građana, dok je mito vrlo raširen.

- Međutim, čak i zemlje koje su “najčišće” moraju da deluju. Moraju da pokušaju da zaustave korumpirane. Zemlje G20 moraju da dokažu svoju ulogu u sprečavanju pranja novca i prestati da prikrivaju korupciju – rekao je Hose Ugaz, predsednik “Transparency Internationala”.



Indeks percepcije korupcije počeo je da se sprovodi 1995. godine i kao “antikorupcijski” alat utiče na podizanje svesti o problemu korupcije na globalnom nivou – koje podstiče vlasti na poboljšanje i borbu protiv korupcije u javnim institucijama i omogućuje širi nacionalni kontekst za dalju analizu korupcije.

Indeks percepcije korupcije (IPK) je istraživanje koje stvara rang listu zemalja prema oceni o raširenosti korupcije u njima, tj. do koje se mere percipira da su tela javne vlasti korumpirana. Taj indeks je najrasprostranjeniji pokazatelj percepcije korupcije u svetu.

Indeks određene države ukazuje na to koliki je nivo percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gde 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocenjenu sa 100 percipira kao zemlji očišćenu od korupcije. Indeks Srbije prema nivou percepcije korupcije prema ovoj lestvici iznosi 41.

Rezultati Indeksa percepcije korupcije sastavljeni su na temelju ukupno 12 ispitivanja koja je sprovelo 11 nezavisnih ustanova, a ispitanici su bili poslovni ljudi i analitičari.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP