Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPOKON

Po putni nalog kod Vučića: Ministri moraju da traže dozvolu za službene automobile

Autor: Blic | 03.05.2014 - 21:52:00h | Komentara: 1

Ni ministri više neće moći da koriste službene automobile kad im se prohte. Po novom pravilniku, svako će morati dobro da obrazloži za šta mu treba prevoz.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Emil Čonkić

Na Praznik rada nova vlada je usvojila uredbu kojom je ministrima i drugim visokim državnim funkcionerima uskraćeno pravo da stalno imaju na raspolaganju službeno vozilo. Odlučeno je da automobil visoke klase na stalnom korišćenju može imati samo predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, premijer i potpredsednici Vlade, predsednici Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda. Svi ostali visoki državni funkcioneri, a pre svega ministri, moraće da popunjavaju poseban zahtev ukoliko žele da koriste državno vozilo.
Izvor „Blica“ iz Nemanjine 11 navodi da je u toku izrada pravilnika kojim će biti predviđeno u kojim situacijama će im službeni auto biti odobren. Taj dokument će, navodi naš sagovornik, najverovatnije biti usvojen u ponedeljak ili utorak na sednici Vlade.
Pravilnikom će biti precizirano od koga će ministri tražiti službeno vozilo i ko će ga odobravati, šta će morati da navedu u zahtevu, da li će to činiti na dnevnom nivou, ko će kontrolisati potrošnju goriva, kakva će kazna biti za one koji budu nenamenski koristili državni automobil...
- Vozilo će moći da se izveze iz garaže samo uz pisano odobrenje i obrazloženje odgovornog lica u državnoj instituciji - navodi sagovornik „Blica“.
Novom uredbom, bez stalnog vozila ostali su ministri policije, odbrane i pravde, pa se postavlja pitanje na koji će način biti osigurana njihova bezbednost, imajući u vidu njihov visokorizičan posao.

Radulović stiže u PU Beograd

| Foto: Mladen Šurjanac

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će, osim nekoliko najviših državnih funkcionera, svi ostali za službeno vozilo morati da upute dopis u pismenoj formi, na koji će se pismeno odgovarati.
- Mislim da je to veoma pošteno. Onda imate trag za svako službeno vozilo - naveo je on. Vučić je dodao i da se ne zna koliko tačno ima službenih automobila.
U Upravi za zajedničke poslove zavedeno je svega 320 vozila, a procenjuje se da ih zajedno s lokalom i javnim preduzećima ima oko 40.000.
- Građani Srbije plaćaju, mimo automobila, neke džipove „pajero“ iz devedesetih godina, koji na tržištu vrede 1.000 ili 2.000 evra, a plaćamo 10.000 evra održavanje tih vozila. A to sve ide od narodnog novca. Neko mora da pokaže drugačiji odnos. Biće rashodovanja viška vozila, jer sve što rashodujemo donosi nam čist profit. Manji su nam troškovi - istakao je Vučić.
Poslednji komentari
  • Rosmary Vreme: 04.05.2014 07:41h

    I dok će ministi strepeti mogu li ili neće dobiti prevoz u policiji će se vozati sekretarice službenim vozilima datim u privatne svrhe zajedno sa potrošnjom državnog benzina. I dok na jednoj strani lovimo komarce krda slonova će nesmetano prolaziti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP