Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŽENE, IDITE NA REDOVNE PREGLEDE!

Po smrtnost od raka dojke, Srbija druga u Evropi

Autor: Beta | 20.03.2015 - 11:40:00h | Komentara: 0

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da po broju žena umrlih od raka dojke Srbija zauzima drugo mesto u Evropi, zbog kasnog otkrivanja te bolesti.

Mastektomija spasava život

Šanse za izlečenje su 90 odsto kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi

 - Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko
1.680.000 žena, a njih oko 522.000 umre. Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji je sličan kao u zemljama u okruženju. Prema broju umrlih žena naša zemlja, nažalost, zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, zbog kasnog otkrivanja karcionoma dojke - rekao je Lončar.
Na okruglom stolu povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Lončar je rekao da je rak dojke "vodeća maligna bolest u zemljama u razvoju, ali i razvijenim zemljama".
Lončar je rekao da na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za 2012. godinu od ukupnog broja smrtnih slučajeva više od 10 odsto umrlih žena je mlađe od 50 godina, a svaka treća žena je starosti od 50 do 64 godina.
Ministar zdravlja je ukazao da su šanse za izlečenje 90 odsto kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi.
 - U 2015. godini program organizovanog skrininga sprovodiće se u 29 opština Srbije, a ukupno je planirano da u toku ove godine organizovanim skriningom raka dojke bude obuhvaćeno 320.00 žena starosti od 50 do 60 godina. U program organizovanog skrininga biće uključeni i mobilni mamografi - rekao je Lončar.
On je podsetio da je program organizovanog skrininga započeo u decembru 2012. godine i da je sproveden u 50 opština.
Dodao je da je na pregled pozvano 162.707 žena, a da je kod 78.400 urađena skrining mamografija i otkriveno 290 karcinoma u ranoj fazi kod žena koje nisu imale nikakve simptome.
Ministar zdravlja danas je uručio priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke v.d direktoru Centra za radiologiju Kliničkog centra Niš Zlatku Širiću.
Širić, koji je vođa tima za mobilni mamograf u Nišu, rekao je agenciji Beta da je njegov tim uspeo da u opštinama u kojima nema tehničkih uslova za mamografske preglede, pregleda 80.000 žena.
 - Mi pokušavamo da iz onih najudaljenijih sela animiramo žene i kada im kažemo koja je svrha pregleda i šta možemo da sprečimo, one se odazovu pozivu - rekao je on.
Širić je na okruglom stolu zatražio od Ministarstva zdravlja finansijsku pomoć za rad mobilnog mamografa.
Predsednik Upravnog Fonda B92 Veran Matić istako je da je u borbi protiv ove bolesti potrebna i saradnja nevladinog sektora i medija kako bi se pojačala svest da se rak može pobediti uz preventivne preglede.
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 20. marta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja.
Nacionalni dan borbe protiv raka ustanovljen je na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP