Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZNANJE SE NE ISPLATI

Pobedili na takmičenju iz engleskog jezika i dobili BLOKČE I OLOVKU!

Autor: Danas | 31.03.2015 - 10:14:00h | Komentara: 0

Petoro učenika Ekonomske škole iz Užica postigli su vredan uspeh, pošto su, u kategoriji srednjih stručnih škola, pobedili na nedavnom takmičenju iz engleskog jezika. Od 135 mogućih bodova učenici Jovana Mitrović, Andrea Savković, Mihailo Petrović, Bogdan Milivojević i Strahinja Nenadić osvojili su 131 bod. Međutim, za taj uspeh, umesto, primera radi, knjigama ili drugim sličnim poklonima, nagrađeni su sa po jednim notesom i sa po jednom kineskom grafitnom olovkom!

blokče i olovka, sveska, blokčić

Foto: Profimedia

Ipak, učenici se ne žale. Skromni su i uživaju u uspehu. Navode da su se zabavili snimajući i montirajući kratak film na engleskom jeziku o zaštiti životne sredine. Svedoče i da su mnogo toga naučili, da su se lepo družili sa vršnjacima, da im je najvažnije da su pokazali odlično znanje i da su pobedili. Međutim, nisu li te nagrade nedostojne njihovog truda i uspeha, odnosno kakve poruke odrasli šalju mladim, kreativnim i uspešnim ljudima?

- To je sve što smo dobili, ali nema veze. Važno je da smo pobedili - smeje se i pokazuje "nagradu" jedan od učenika iz pobedničke ekipe, dok njegovi roditelji okreću glavu i sa ogorčenjem dodaju da je to bruka.
Takmičenje pod nazivom "Let's Go Green", koje je podrazumevalo izradu kratkog filma na temu zaštite životne sredine, organizovalo je na nacionalnom nivou Udruženje profesora engleskog jezika u Srbiji - ELTA (English Language Teachers' Association) u saradnji sa istim udruženjem njihovih kolega u Sloveniji.
Mirjana Cvijović, profesorka engleskog jezika, koja je učenike pripremala za takmičenje i koja je njihov razredni starešina, kaže da su učenici postigli izuzetan rezultat s obzirom na to da škola nema potrebnu opremu, pa je bila prinuđena da posudi kameru i drugu opremu od Visoke poslovno-tehničke škole u Užicu, kojoj iskazuje veliku zahvalnost. Objasnivši da se u filmu ocenjivalo nekoliko kriterijuma, od informativne vrednosti sadržaja, kreativnosti, korišćenja zadatih pojmova, gramatike, izgovora, opšteg utiska, do tehničke obrade, profesorka Cvijović navodi da joj je žao što deca nisu dobila vrednije nagrade, ali da joj je drago što su pokazala izuzetno znanje i van stručnih predmeta u školi.
- Žao mi je zbog dece što su, umesto vrednijih nagrada, dobila blokčiće i kineske olovke. Škola je dobila vredan rečnik i vrednu gramatiku engleskog jezika, a ja sam dobila manji rečnik i gramatiku za početnike - objasnila je profesorka, dodavši da je nagrade obezbedio organizator - Udruženje profesora engleskog jezika.
- Drago mi je što sam učestvovala u pripremi učenika za takmičenje, ali nije mi baš drago zbog nagrade koje su deca dobila. Stiče se utisak o uspehu sa gorkim ukusom, ali svakako da postoji i moralna satisfakcija, jer su deca pobedila u kategoriji srednjih stručnih škola i imala više bodova od ekipa iz gimnazija - dodala je Cvijovićeva.
Svetlana Gavrilović, koordinatorka Udruženja profesora engleskog jezika za Zlatiborski okrug, ističe da se "deca nisu takmičila pojedinačno, već ekipno u ime škola", a da su nagrade koje su škole dobile izuzetno vredne.
- Škola je dobila dva rečnika i dve gramatike i to su vredni pokloni.
Predložila sam njihovoj razrednoj da se deci poklone te knjige, ali ona je od toga verovatno odustala i ostavila ih školskoj biblioteci - kaže Svetlana Gavrilović i ističe da je, zbog trenutne krize, bilo veoma teško obezbediti nagrade.
- Naše udruženje je volonterska i neprofitna organizacija, koja se finansira isključivo od članarine nastavnika. Takmičenje smo organizovali drugi put, a prošle godine nije bilo nagrada. Ove godine potrudili smo se koliko smo mogli i obezbedili smo vredne nagrade za šest škola, koje su se u dve kategorije plasirale od prvog do trećeg mesta - objašnjava profesorka Gavrilović. Navodeći da se takmičilo ukupno osam škola iz Srbije i to četiri gimnazije i četiri srednje stručne škole, ona je istakla da to udruženje nije uspelo da obezbedi vredne nagrade za članove svih šest ekipa koje su osvojile od prvog do trećeg mesta, za njihove nastavnike i škole, ali da su sve knjige koje su donirali izdavači dodeljene najboljim školama.
- Izvinjavam se roditeljima, ali naglašavam da se deca nisu takmičila pojedinačno, već ekipno u ime škola, pa su i nagrade dodeljene školama. Na rang-listi nisu imena učenika, nego nazivi škola, jer su takve propozicije takmičenja - istakla je profesorka Gavrilović i najavila da će šest najboljih škola sa tog takmičenja učestvovati uskoro na međunarodnom takmičenju i to sa isto toliko škola iz Slovenije.
- I za to takmičenje naše udruženje će se potruditi da najboljim školama obezbedi vredne nagrade, a ako ne uspemo - to je tako, jer je situacija izuzetno teška - poručila je Gavrilovićeva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP