Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEZADOVOLJNI

Pobuna u Narodnoj biblioteci zbog Tasovca i Ristića: Naljutio se pop na selo, pa odsekao sebi...

Autor: Tanjug | 27.04.2014 - 17:48:00h | Komentara: 3

Četiri člana Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije, Gojko Tešić, Simo Potkonjak, Ivana Nikolić i Radovan Beli Marković, podneli su danas ostavke čim su saznali da će i u novom sastavu vlade ministar Ivan Tasovac i državni sekretar Dejan Ristić rukovoditi resorom kulture.

Ivan Tasovac

Ivan Tasovac | Foto: D. Danilović

U pismu javnosti "4:1 za ostavku Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije", pomenuti članovi ističu da podnose ostavku jer ne žele da se pomire s tim da će i dalje "vlasnici srpske kulture" biti Tasovac i Ristić.
Kako tvrde, Tasovac i Ristić su ih proteklih šest meseci "izlagali nečuvenoj opstrukciji i ponižavanju onemogućavajuci normalan rad" iako su svoj posao maksimalno odgovorno i savesno obavljali i bili prepreka njihovom "nasilništvu i samovolji".
Autori pisma navode da ih šokira činjenica da se nova vlast, "koja se gromoglasno zaklinjala, i zaklinje, da će sve iz temelja promeniti i preporoditi u zemlji Srbiji", opredelila, što se kulture tiče, za "dokazane štetočine".
"Izborom Tasovca za ministra kulture, ova Vlada i njen mandatar, očigledno prihvataju i njegovu pogubnu strategiju ponižavanja srpske kulturne scene i njenih poslenika, pa je time i njihova odgovornost u ovom trenutku i najveća", navode podnosioci ostavk.
"Ono što je u ovom času i najvažnije, Upravni odbor ne želi biti učesnik u uništavanju Narodne biblioteke Srbije, najveće i najznačajnije nacionalne institucije, i zato smo, mi potpisani, jedinstveni u stavu da je neopoziva ostavka u ovom trenutku najčasniji čin", zaključuju oni.
U istom pismu, pod naslovom "Ostavka nije pravi odgovor", svoj stav izneo je i Miladin Ševarlić, takođe član UO Narodne biblioteke Srbije, koji navodi da iako deli njihove pobude, ne smatra da je odustajanje pravi odgovor na pritisak.
Podsetivši na staru srpsku izreku "Naljutio se pop na selo, pa odsekao sebi...", Ševralić ponavlja da ne veruje da je povlačenje dobar odgovor i dodaje: "Umesto da im olakšavam posao i da smenjujem sam sebe, sa ponosom očekujem da oni to učine."
Poslednji komentari
  • bojan Vreme: 28.04.2014 07:11h

    Ima li ovaj Tasovac ogledalo i šta glumi on.

  • VITEZ Vreme: 28.04.2014 11:18h

    I mene je razočarao Tasovac. Ako ne može ništa da promeni bolje da ode. Po meni prvo i osnovno je da sredi ove elektronske medije na TV se prikazuje sve i svašta.

  • bora Vreme: 28.04.2014 20:48h

    Sacuvaj boze sa ovom frizurom.Kao da ga poplava izbacila

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP