Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRELAZI

Počela primena sporazuma
na Jarinju i Merdaru

Autor: Beta | 10.12.2012 - 10:05:00h | Komentara: 8

Na prelazima Jarinje i Merdare između Kosova i centralne Srbije jutros je bez problema i zastoja počela primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Primena sporazuma je počela jutros u osam sati, a kako je javljaju reporteri, prvi građani koji su se pojavili na prelazima tvrde da se sada prelazi brže nego ranije i bez zastoja.
Na prelazu Merdare postavljeno je šest kontejnera, tri na kosovskoj i tri na strani centralne Srbije, međusobno udaljenih po desetak metara.

Jarinje

Radovi su završeni u najkraćem mogućem roku | Foto: Nebojša Marković

Novinarima nije bilo dozvoljeno da priđu tim kontejnerima, ali su predstavnici medija ipak uočili da se na prelazu nalaze i predstavnici Euleksa.
Preko prelaza Merdare je iz centralne Srbije prešlo i nekoliko pešaka bez automobila.
Tabla koju je svojevremeno postavio premijer Kosova Hašim Tači, a na kojoj piše "Dobrodošli u Republiku Kosovo", pomerena je unutar kosovske strane i nije na samom prelazu.

Protest Srba zaustavio radove na prelazima

Prelaz će biti bez državnih obeležja | Foto: Beta

Za prelazak dovoljna lična karta

Šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević izjavio je da će procedura prelaska preko integrisanog prelaza kod Jarinja, koji je jutros počeo da funkcioniše, ostati nepromenjena.
"Građanima će, kao i do sada, biti potrebna samo lična karta za prelazak integrisanog prelaza kod Jarinja, a za one koji imaju kosovska dokumenta biće nastavljen režim koji smo utvrdili sporazumom o slobodi kretanja", rekao je Pavićević.

Početak primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju je označio dolazak policajaca u kućice koje su sinoć postavljene na mesto gde se u proteklih desetak dana gradla infrastuktura prelaza.
Kako je javio reporter televizije Most, u kućici koja se nalazi bliže Rudnici, nalaze se policajci MUP-a Srbije, a u onoj kod Jarinja policajci KPS-a i Eluleksa.
Radnici "Novi Pazar-put" nastavili su izgradnju potpornog zida, kolovoza i ostale infrastrukture neophodne za normalno funkcionisanje prelaza.
Na mestu gde će se kontrolisati putnici i roba, nalaze se brojne novinarske ekipe, a došao je i šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević.
Saobraćaj je umerenog intenziteta i ništa se bitnije nije promenilo u odnosu na prethodni period, osim što su objekti koje će koristiti policajci i carinski službenici sada udaljeni desetak metara jedan od drugog.

Jarinje

Tabla "Dobrodošli u Republiku Kosovo" je pomerena | Foto: N. Marković

Na samom prelazu nema državnih obeležja, a vozila se zaustavljaju
pored znaka STOP.
Prema garancijama koje su od Vlade Srbije doboli predsednici opština sa severa Kosova, carina se neće naplaćivati za robu namenjenu severu Kosova, a građani će moći da koriste lična dokumenta i registarske tablice koje izdaje MUP Srbije.
Ako Sporazum ne bude poštovan, Vlada Srbije najavila je da će ga suspendovati, a Srbi sa severa pokrajine će ponovo početi proteste na Jarinju i, kako su ranije najavili, radikalizovati ih.
Poslednji komentari
  • Đoka Vreme: 10.12.2012 10:42h

    Smesta ukloniti kontejnere sa prelaza na Jarinju i Merdaru! Dačića dilera koji valja drogu po Srbiji za Vatikan i picoustog Vučića geja LGBT hitno u Zabelu!!!!!

  • Julijana79 Vreme: 11.12.2012 10:02h

    Tako je i rečeno, nema razloga da i ne bude tako.

  • Milenka S. Vreme: 11.12.2012 10:33h

    Znali smo to, priča o granicama i prelazima možda je i bolje prošla nego što smo očekivali i nadali se ali uvek ima nekoga ko će biti nezadovoljan rešenjem.

  • Biserka Vreme: 11.12.2012 10:58h

    E sad to nam je što nam je. Smatram da je moglo biti mnogo gore obzirom da niko do skoro nije znao šta je prethodna vlast potpisivala za vreme svog mandata. I...?

  • Olgica61 Vreme: 11.12.2012 11:35h

    Šta je tu je, trebali su da razmišljaju oni koji su pregovarali i dogovarali, na žalost ili nisu hteli ili nisu želeli. Biće sve dobro, nadam se!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP