Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKUPŠTINA SRBIJE

Počela rasprava o amandmanima na Tamarin zakon

Autor: Tanjug | 20.02.2015 - 15:50:00h | Komentara: 0

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o 107 amandmana podnetih na izmene Zakona o zaštiti od požara, odnosno na "Tamarin zakon", kao i na Predlog zakona o oružju i municiji.

Ubuduće bez psovki,  kletvi i gađanja cipelama:  Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: Saša Čolić

 
Uoči rasprave u parlamentu, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove je od ukupno 93 amandmana podnetih na Predlog zakona o oružju i municiji prihvatio 26 amandmana, a podneo je i svojih 12 amandmana. Od ukupno 14 amandmana koji su poslanici podneli na izmene Zakona o zaštiti od požara odbor i Vlada Srbije prihvatili su pet amandmana, a odbor je podneo svoja tri amandmana.


Predsednica parlamenta Maja Gojković najavila je da bi Skupština danas trebalo da glasa o Tamarinom zakonu i Predlogu zakona o oružju i municiji, kao i brojnim međunarodnim sprozumima važnim za državu.

„A kako je stanica privatizovana?“: Gojkovićeva

„A kako je stanica privatizovana?“: Gojkovićeva | Foto: Zoran Ilić

 


U načelnoj raspravi o zakonskim predlozima u sredu, poslanici vladajuće koalicije i opozicije podržali su usvajanje takozvanog "Tamarinog zakona" koji treba da poveća bezbednost građana i objekata kada je reč o zaštiti od požara i tako spreči da se ponovi stradanje mladih.
Potreba za izmenom inicirana je nakon analize postojećeg zakona, sugestija i predloga koji su dostavili roditelji nastradalih u aprilu 2012. godine u požaru u novosadskoj diskoteci "Kontrast", među kojima je i Tamara Miladinović, po kojoj je zakona kolokvijalno i nazvan.
Izmenama Zakona o zaštiti od požara treba da se uspostavi efikasnija kontrola u oblasti bezbednosti objekata, prvenstveno onih u kojima se obavljaju ugostiteljske delatnosti, ali i onih u kojima se okuplja veći broj ljudi, to podrazumeva objekte iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture, fizičke kulture, zdravstvene zaštite
Jedna od značajnijih izmena predstavlja prenošenje obaveza za pribavljanje saglasnosti o sprovedenim merama zaštite od požara sa organa uprave nadležnog za izdavanje upotrebne dozvole na investitora, odnosno vlasnika objekta.
Podršku Predlogu zakona o oružju i municiji, o kome se takođe raspravljalo, opozicija je uslovila usvajanjem njihovih amandmana.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: Đ. Kojadinović

 


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je, obrazlažući te zakonske predloge, da ne postoji precizna evidencija o ilegalnom oružu navodeći da postoji samo procena da ima između 200.000 i 900.000 komada nelegalnog oružja.
Stefanović je dodao da će Predlog zakona o oružju i municiji omogućiti efikasnu kontrola posedovanja i prometa oružja i tako sprečiti zloupotreba i poboljati bezbednost građana Srbije.
Taj zakonski predlog, usklađen sa direktivama EU, predviđa pooštravanje uslova za posedovanje oružja i uvođenje dva nova uslova za posedovanje oružja - procena zdravstvene spospobnosti i opravdan razlog za nabavku oružja.
Predloženi zakon bi trebalo da omogući efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja, a legalnim i savesnim vlasnicima oružja da omogući da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozvoljene svrhe - lova, sporta, kolekcionarstva i samoodbrane.


Na početku današnje rasprave, poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević ponovo je negodovao što je njegov stranački kolega Zoran Živković po 18. put zaredom sprečen da uđe u skupštinsku salu, navodeći da je Živković bio ministar unutrašnjih poslova SRJ i da bi zato njegovo učešće u raspravi značajno doprinelo kvalitetu rasprave.

Zoran Živković

Zoran Živković | Foto: Đorđe Kojadinović

 

Predsednica parlamenta Maja Gojković kazala je da Živkoviću još traje kazna udaljenja sa sednice izričena zbog neprimerenih reči koje je uputio predsedavajućem sednici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP