Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DANAS PADA ODLUKA

Počela zajednička sednica
četiri opštine sa severa Kosova!

Autor: Tanjug | 07.12.2012 - 10:59:00h | Komentara: 2

U Leposaviću je počela zajednica sednica četiri opštine sa severa Kosova i Metohije na kojoj bi odbornici trebalo da donesu odluku o okončanju protesta Srba kod Jarinja.

Ukoliko odbornici usvoje zaključak o prekidu protesta, stvoriće se uslovi da bude nastavljena izgradnja integrisanog prelaza kod Jarinja koji bi trebalo da bude otvoren 10. decembra.

Predsednici opština sa severa Kosova

Predsednici opština sa severa Kosova sa Dačićem i Vulinom | Foto: Oliver Bunić

Pred početak sednice odbornicima četiri opštine podeljen je zaključak Vlade Srbije u kome se, izmedju ostalog, navodi da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova. Precizirano je, takodje, da će na tim prelazima biti omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata koje izdala Republika Srbija.

Vlada će primeniti postignuti sporazum u vezi integrisanog upravljanja administrativnim prelazima i ukoliko dodje do kršenja dogovora Vlada će suspendovati dalje sprovodjenje tog soporazuma, navedeno je u zaključku podeljenom odbornicima.

U njemu je, takođe, naznačeno da će ovaj režim biti na snazi do postizanja konačnog dogovora iz oblasti sporazuma vezanog za integrisano upravljanje prelazima.

U zaključku je precizirano i to da će prelazi Jarinje i Merdare biti otvoreni 10. decembra, a aprelazi Brnjak i Končulj do 31. decembra.

Smatrajući da se integrisanim prelazima stvara granica sa centralnom Srbijom Srbi sa severa Kosova počeli su u utorak proteste kod Jarinja čime su zaustavili izgradnju integrisanog prelaza kod Jarinja.

Oni su tražili pisane garancije da će nakon uspostavljanja integrisanog prelaza Jarinje i dalje moći da koriste srpska lična dokumenta, srpske registarske tablice i da novac od carine ne ide u kasu Prištine.

Krstimir Pantić

Krstimir Pantić | Foto: Saša Đorđević

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je, nakon jučerašnjeg sastanka sa državnim vrhom u Beogradu, ponovio da su Srbi dobili garancije koje su tražili i da su stvoreni uslovi za prekid protesta, o čemu danas treba da odluče odbornici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije.
Poslednji komentari
  • konculi Vreme: 07.12.2012 16:08h

    znaci govedari maknuli govedu ot deteljinu da ne bih crknuli

  • Petar Vreme: 08.12.2012 23:12h

    Gospodin Vulin prvom treba da resi probleme u svom dvoristu, knacelariji za kim, posto tamo vlada anarhija od strane aleksandra stojanovica koji je njegov zamenik, e moj vuline rade ti iza ledja pa ce te radnici zamrzeti...pozdrav Nebojsa!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP