Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČELO GLASANJE U JUŽNOJ POKRAJINI

Počeli izbori na Kosovu!

Autor: Tanjug | 08.06.2014 - 08:06:00h | Komentara: 0

Na Kosovu i Metohiji jutros su počeli prevremeni parlamentarni izbori koji se prvi put održavaju na celoj teritoriji uključujući četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Glasanje u Mitrovici proteklo bez incidenta

Ilustracija  | Foto: AP

 
Birališta su otvorena u sedam časova a izborni materijal na severu Kosova rano jutros dopremlili su predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih pripadnika policije Euleksa.

U Kosovskoj Mitrovici su 33 biračka mesta u sedam biračkih cenatara u čijoj neposrednoj blizini se može videti pojačano prisustvo pripadnika Policije Kosova.

Na severu Kosova gde se danas prvi put održavaju kosovski parlamentarni izbori prisutno je oko 500 pripadnika kosovske policije koji će u slučaju potrebe imati podršku policije Euleksa i vojnika Kfora.

Pravo da bira 120 poslanika kosovskog parlamenta ima 1.782.454 birača, što je za oko 40.000 gradjana više nego što Kosovo ima stanovnika prema popisu koji je obavljen 2011. godine.

Na parlamentarnim izborima na Kosovu od trideset političkih subjekta koji će učestvovati u izborima nalazi se i pet srpskih.

Mihajlović: Očekujem masovan izlazak Srba na izbore

Direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjazio je očekivanje da će Srbi "masovno izaći" na prevremene parlamentarne izbore koji se danas održavaju na Kosovu.


Da bi imale poslanike u Skupštini Kosova, političke partije treba da predju cenzus od 5 odsto dok je za koalicije cenzus 7 odsto od broja izašlih birača.
Manjinske zajednice imaju 20 zagarantovanih mesta od kojih 10 pripada Srbima a ostalih deset ostalim nacionalnim zajednicama na Kosovu.

Izborni proces na severu Kosova, na zahtev Centralne izborne komisije podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Na današnjim izborima, kako je Tanjugu rekao srpski član CIK Nenad Rikalo, prilikom glasanja glasači mogu koristiti sva važeća dokumenta a dozvoljeno je i tzv. uslovno glasanje.

Najavljene su oštre mere protiv onih koji budu zloupotrebili pravo glasa, pa je odredjeno više od 100 tužilaca koji će zajedno sa policijskim istražiteljima saradjivati u borbi protiv krivičnog dela zloupotrebe glasanja.

Vanredne parlamentarne izbore na Kosovu prati preko 2.000 domaćih i stranih posmatrača medju kojima su i posmatrači iz EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP