Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NASTAVLJA SE BORBA ZA VLAST U VOJVODINI

Počelo potpisivanje
peticije za povlačenje deklaracije!

Autor: Agencije | 14.04.2013 - 16:21:00h | Komentara: 0

U Novom Sadu danas je počelo potpisivanje peticije, koje je organizovala Srpska napredna stranka u cilju prikupljanja potpisa za povlačenje Deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao da je zahtev vojvođanskog premijera Bojana Pajtića za raspisivanje republičkih izbora, a ne pokrajinskih, "genijalna stvar" i da mu nije jasno kako bi to bilo moguće da se izvede.

Ne voli gotovane: Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Vučić je poručio aktuelnoj pokrajinskoj vlasti da bi na tim izborima mogla pretrpeti ubedljiv poraz, dodavši da je jutros čuo za Pajtićevu ideju, te da bi voleo da mu je premijer pokrajinske vlade pojasni.

"Ako misli da će na republičkom proći bolje nego na pokrajinskom nivou nemam ništa protiv. Nisam, međutim, siguran da to Pajtiću i opciji koju zastupa odgovara i da su dobro izračunali, nego se plašim da će i na pokrajinskom i republičkom nivou politika koju predstavlja Bojan Pajtić pretrpeti ubedljiv poraz", kazao je Vučić, pitajući da mu neko objasni kako je uopšte moguće da imamo republičke a da nemamo pokrajinske izbore i sa kojim izgovorom.

"Moje pitanje Pajtiću - da li je on to pobedio u Srbobranu, Zrenjaninu, Kovinu...", rekao je Vučić i podsetio da su naprednjaci pobedili i u mnogim delovima Novog Sada pre desetak dana.

Potpisivanje peticije, koje je započelo u Dunavskoj ulici, kod Spomenika Jaši Tomiću u Novom Sadu biće organizovano sutra u svim gradovima, selima i mesnim zajednicama u Vojvodini, najavila je član predsednistva SNS Maja Gojković.

Maja Gojković

Maja Gojković | Foto: Beta

Peticija je, po rečima Gojkovićeve, pokrenuta kao odgovor na napade Demokratske stranke povodom iskazane narodne volje na mitingu u Novom Sadu održanom pre dva dana, i sublimita tri zahteva izneta na tom protestu.
U prikupljanju potpisa Srpskoj naprednoj stranci su se pridružile partije i organizacije koje su učestvovale na pomenutom mitingu u Novom Sadu - Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije, Srpski pokret obnove, politička organizacija Treća Srbija.

Predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a u Vojvodini Dušan Bajatović je poručio da će Socijalistička partija Srbije nastaviti političke aktivnosti sve dok ne dodje do raspisivanja novih izbora u Vojvodini.

Dušan  Bajatović

Dušan Bajatović | Foto: Đorđe Kojadinović

"Bićemo uporni sve dok se ne sklone oni koji su godinama profitirali, ekonomski i politički, na pitanju autonomije Vojvodine, a od toga su korist imali samo oni, a štetu mi, Vojvođani", rekao je Bajatović Tanjugu i dodao da će SPS, njeni članovi i simpatizeri podržati i organizovati građansku inicijativu (peticiju) za promenu vojvođanske vlasti.

Nova Srbija je zatražila povlačenje Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine koju je predložio predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, kao i ostavku Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.
Član predsedništva Nove Srbije Aleksandar Bogdanović je rekao, na konferenciji za novinare, da je Demokratska stranka ostvarila na izborima u Kovinu manje od devet posto glasova i da ona ne može da predstavlja većinski srpski narod u Vojvodini.

"Apelujemo na pripadnike nacionalnih zajednica, a pre svega na Ištvana Pastora, da u svemu povuče razuman potez i da uskrati dalju podršku Demokratskoj stranci, koja ne predstavlja većinski srpski narod u Vojvodini", naglasio je on.

On nije kriv: Goran Knežević

Goran Knežević | Foto: Oliver Bunić

Ministar poljoprivrede i potredsednik SNS Goran Knežević izjavio je da je vlast u Vojvodini izgubila legitimitet i da je logično da se raspišu vanredni pokrajinski izbori.

On je za "Kurir" izjavio da ga nije iznenadilo što se baš u ovom trenutku pokušava donošenje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, jer je, kako je kazao, ona na liniji" Pajtićeve dugogodišnje secesionističke politike".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je potpuno neprihvatljivo i za svaku osudu nedemokratsko ponašanje vojvođanske vlasti i Bojana Pajtića, i da bi on trebalo da podnese ostavku.


Takvo, odnosno nedemokratsko ponašanje, kako je kazao Koštunica, na sve načine vredja narod koji je zatražio ostavke.

Nestranačke i nevladine organizacije koje su učestvovale na novosadskom protestu "Stop razbijanju Srbije" takođe su zatražile ostavku predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, navodeći da narod želi promene u Vojvodini.

U saopštenju tih NVO se osuđuje, kako navode, "nečastan pokušaj Bojana Pajtića da omalovaži narod koji je u desetinama hiljada došao isped Vlade Vojvodine da zaustavi separatizam vojvođanske vlasti".

Predsednik Pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove i poslanik u Skupštini Srbije Žika Gojković izjavio je da su, prema njegovom mišljenju, mnogo bliži izbori u Beogradu i Vojvodini, nego na republičkom nivou.

"Ovo što danas odslikava vojvodjanski parlament nije ni malo realno kada je u pitanju biračko telo Srbije, čak bih se usudio reći da nikada nije bilo realno", ocenio je Gojković u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

 

Pokrajinski DS odgovorio Koštunici i Bajatoviću 

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) poručio je danas predsedniku Demokratske stranke Srbije Vojislavu Koštunici da ne brani Ustav Srbije od Vojvodine, jer su u vreme njegovog premijerskog mandata nezavisnost proglasili i Kosovo i Crna Gora.

"Molimo gospodina Vojislava Koštunicu, za čijeg su premijerskog mandata nezavisnost proglasili i Kosovo i Metohija i Crna Gora, da ne brani Ustav Srbije od Vojvodine", navodi se u saopštenju za javnost.

DS je poručio i potpredsedniku Socijalističke partije Srbije Dušanu Bajatoviću da ne uči Vojvodinu kako se dobro posluje, s obzirom da
njegovo rukovođenje Srbijagasom "izaziva zgražavanje svih građana
ove zemlje a budžetu nanosi nemerljivu štetu".

Opozicione stranke u Vojvodini, Srpska napredna stranka, Demokratska
stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije traže vanredne izbore u pokrajini tvrdeći da pokrajinska vlada Demokratske stranke loše radi i da nema podršku građana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP