Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIZNIS FORUM

Počeo prvi susret srpskih i kosovskih privrednika

Autor: Tanjug | 09.05.2015 - 14:10:00h | Komentara: 0

Više od 70 vodećih srpskih i kosovskih privrednika sastali su se danas prvi put u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK), u Gračanici, gde su poručili da grade mostove saradnje.

Marko Čadež

Marko Čadež | Foto: Oliver Bunić

Biznis forum su, u prisustvu ministra privrede Srbije Željka Sertića, otvorili predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Grdželiju je poručio da privrednici ovako grade mostove saradnje i da se skup baš održava na Dan Evrope.
Budućnost ove regije je u ekonomskoj saradnji, samo orijntacija prema zajedničkim interesima može dovesti do razvoja ovog regiona, istakao je on, dodajući da privrednici tako doprinose briselskom dijalogu srpskih i kosovskih predstavnika.

Prema njegovim rečima, možemo dostići socijalni mir i poboljšati naš ugled poslovnom saradnju, s obzirom da biznis nalazi svoje kanale i prodire u sve pore društva.

On je kazao da bi srpske i kosovske firme mogle zajedno da nastupe i na treća tražišta.

Poklonimo Balkanu budućost preko ekonomske saradnje i tako što ćemo pružiti ruku jedni drugima, poručio je Grdžaliju i izrazio očekivanje da će danas biti potpisani novi ugovori.

Čadež je poručio da ovaj region treba da bude prepoznatljiv po ekonomskoj saradnji, a ne po sukobima, čemu svakako doprinose ovakvi skupovi.

- Pokušavamo da nađemo rešenja za svakodnevne probleme sa kojima se prvirednici suočavaju. Želimo da kažemo da je svaki kontakt veliki plus za obe ekonomije i čitav region - istakao je Čadež.

On je kazao nema smisla da ne zarađumo zajedno i ne otvaramo zajedno nova radna mesta, kao ida ovaj region ima 30 miliona potrošača i da zajedno treba da budemo spremni za evropsko tržište od 500 miliona potrošača.

Čadež je dodao da nam je zato potrebna stabilnost i razuman politički okvir, kao i da principi i običaji u poslovnom svetu mogu mnogo da pomognu u osnosima političke normalizacije.

Na skupu je rečeno da kompanije, čiji predstavnici prisustvuju, godišnje zajedno imaju veći obrt od 10 milijardi evra godišnje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP