Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVRŠNI ISPIT ZA OSNOVCE

Počeo test iz srpskog (maternjeg) jezika!

Autor: Tanjug | 15.06.2015 - 10:23:00h | Komentara: 0

Izlaskom na test iz srpskog (maternjeg) jezika, tačno u 10 časova u školama u Srbiji počeo je završni ispit za učenike osmog razreda, buduće srednjoškolce.

Ove godine,  osmaci polažu  završni ispit  iz sedam  predmeta

Završni ispit za osnovce | Foto: O. Bunić

Test će trajati do 12 časova, a u beogradskoj OŠ "Kralj Petar Prvi" ekipi Tanjuga rečeno je da svih 82 učenika iz generacije danas polaže ispit, i niko neće ostati za avgust.

Na preporuku Insitutu za zdravlje u toj školi spremili su za decu dovoljne količine vode, a direktor Mladen Stevanović rekao je Tanjugu da je ova generacija izuzetno dobra i da očekuje dobar rezulatat na zavrsnom ispitu.
"Potprudili smo se da ih odlično spremimo za ispit", rekao je Stevanović i naveo da ispit, za, razliku od prošle godine, kada je bilo više tenzije i pritisaka, ovoga puta ulazi u regularan i normalan tok.
Pre početka testa, koji đaci te škole polažu u fiskullturnoj sali, na stolu ih je čekao samo koverat sa šifrom i još jedan koverat u koji odlažu test, koji im je podeljen nakon ulaska u salu.
Pravila predviđaju da deca ne mogu napustiti salu prvih 45 minuta i poslednjih 15 minuta trajanja testa. Mobilni telefoni, rančevi su odloženi u drugu prostoriju, a na stolu sme da bude samo voda, olovke i gumice.
Po završetku ispita, testovi se šifriraju i nakon toga biće upućeni na punkt za pregledanje koji je za ovu školu u OŠ "Drinka Pavlović".
Prema rečima direktora, deca iz ove škole najčešće idu u gimnazije, najviše njih u Prvu beogradsku gimnaziju, a dok je ekipa tanjuga boravila u toj školi gotovo da nijedan roditelj nije došao sa detetom.
Inače, ove godine imamo približno 69. 000 osmaka i oko 74. 000 mesta u srednjim školama.
Đaci sutra rešavaju zadatke iz matematike, a u sredu kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.
Na testovima će biti po 20 zadataka koji nisu iz zbirki za pripremu ispita.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. a konačni 25. juna. Upis je 6. i 7. jula, a novina ove godine je što završni ispit nosi 30 bodova, za 10 manje nego lani. Uspeh u školovanju boduje se sa maksimalnih 70 bodova.
Na završni ispit izlaze svi osmaci, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih.
Pri upisu u srednju školu, dodatne bodove donosi neko od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima u osmom razredu. Ni ove godine, iako je najavljivano za četvorogodišnje skole, neće biti praga znanja, što znači da na ispitu niko ne može da "padne".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP