Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARKA NAJAVILA

Počinje interventan otkup svinja

Autor: Tanjug | 19.03.2015 - 15:19:00h | Komentara: 0

Pripreme za interventan otkup svinja su pri kraju i on bi mogao da počne već početkom naredne sedmice, izjavila je danas Tanjugu ministarka poljoprivirede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević - Bošković.

Snežana Bogosavljević - Bošković

Snežana Bogosavljević - Bošković

Ministarka je rekla da su na današnjoj sednici vlade usvojene odluke potrebne da bi počeo hitan otkup svinja i istakla da je vlada u potpunosti ispoštovala dogovor postignut između poljoprivrednika, Robnih rezervi, klaničara i predstavnika različitih ministarstava.

Prasići

Prasići | Foto: Profimedia

Ona je precizirala da su danas dogovoreni pariteti i cene a usvojene su i odluke o podizanju prelevmana za dve tarifne linije svinja sa ranijih 3,6 i 4,8 na 10 dinara po kilogramu.
"Takođe je produženo važenje prelevmana na uvoz prasića za dalji tov na nula dinara čime smo uspeli da obezbedimo izbalansiran pristup i prema EU i prema domaćim proizvođačima", istakla je ministarka.

Celokupan otkup i razmena tovljenika vršiće se preko Republičke direkcije za robne rezerve koja će pripremiti ugovore za proizvođače i klaničare, a uslov za otkup i razmenu je da je reč o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu.

Prase

Foto: Profimedia

 
Za prvu kategoriju svinja (od 95 do 110 kilograma) cena je 170 dinara po kilogramu ili 11 kilograma kukuruza po kilogramu žive vage svinja, a za drugu kategoriju (od 110 do 130 kilograma) cena je 150 dinara ili 10 kilograma kukuruza po kilogramu svinja.

Za treću kategoriju svinja, težine veće od 130 kilograma, cena će iznositi 140 dinara ili devet kilograma kukuruza za kilogram žive vage svinja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP