Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Počinje suđenje za aferu "vakcine“

Autor: Tanjug | 10.04.2014 - 10:44:00h | Komentara: 0

Suđenje bivšoj direktorki Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlani Vukajlović Popržen i njenim saradnicima zbog optužbi da su zloupotrebama prilikom nabavke vakcina protiv gripa AH1N1, 2009. godine, oštetili državni budžet trebalo bi da počne danas u Višem sudu u Beogradu.

Svetlana Vukajlović

Svetlana Vukajlović | Foto: Masanori Jošida

Smiljka  Mileusnić Adžić

Smiljka Mileusnić Adžić | Foto: Rajko Ristić

Krajem oktobra prošle godine, održano je pripremno ročište u tom procesu na kom je Vukajlović Popržen u kratkom izjašnjenju o optužnici negirala krivicu a isto su učinili i ostali optuženi bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić (sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan), direktor kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimir Gravara i direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević.
 
Oni se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv novog (svinjskog) gripa krajem 2009. oštetili državni budžet za više od milion evra.
Početak suđenja, koje je trebalo da počne u Specijalnom sudu, već je odlagano u junu 2012. godine zbog izmena u optužnici, jer se taj sud oglasio nenadležnim.
Optužnicu je, nakon sprovedene istrage, u februaru 2012. podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a posle proglašenja nenadležnosti, preuzelo je Više tužilaštvo.
U optužnici, koja je u međuvremenu izmenjena, navodi se pored ostalog da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv gripa AH1N1 za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.
Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uveženih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.
Svi optuženi pušteni su iz pritvora u kojem su proveli po više meseci, uz jemstvo upisom hipoteka na nekretnine.
Vukajlović Popržen, Pavićević i Gravara bili su uhapšeni 19. septembra 2011, a Mileusnić Adžić, tri meseca kasnije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP