Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UOBIČAJENA PROCEDURA

Pod nadzorom 14 ljudi, niko nema simptome ebole

Autor: R. Ć. | 13.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

U poslednjih šest dana pod epidemiološki nadzor zbog ebole stavljeno je 14 osoba koje su u Srbiju doputovale iz afričkih zemalja gde je proglašena epidemija te bolesti, izjavila je juče Bojana Grgić, epidemiolog Instituta Batut.

Uobičajena  procedura

Uobičajena procedura | Foto: Vesna Lalić

Međutim, nijedna od osoba do zasad nije prijavila da ima simptome koji bi ukazivali na ovu opaku bolest, potvrdio je za „Alo!“ profesor dr Mijomir Pelemiš, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.


Grgić je naglasila da je reč o uobičajenoj proceduri i da sve osobe koje dolaze iz ugroženih područja na aerodromu prolaze kontrolu sanitarne inspekcije, koja im izdaje rešenje o stavljanju pod nadzor, koji traje 21 dan. „Od četvrtka do danas izdato je 14 takvih rešenja. Ona putnike iz ugroženih zemalja obavezuju da se u roku od 24 sata jave epidemiološkoj službi u zavodu za javno zdravlje prema mestu boravka“, pojasnila je ona i dodala da se, ukoliko te osobe osete bilo kakve promene, prvo jave epidemiologu, koji u u dogovoru sa infektivnim klinikama organizuje prijem takvog pacijenta.
Zaposleni u infektivnim klinikama juče su dobili i precizna uputstva od Instituta za javno zdravlje Batut kako treba da se ponašaju u slučaju da se pojavi pacijent zaražen ebolom. U zapadnoj Africi do sada je od ebole umrlo 1.013 ljudi, dok je broj obolelih povećan na 1.848 osoba.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP