Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTOPLJENA SRBIJA

Pod vodom u RB „Kolubara“ 100 miliona € u mašinama!

Autor: G. Đorđević | 23.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Dragan Ignjatović, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, tvrdi da će direktna šteta od potapanja „Tammnave-Zapadnog polja“ i „Velikih Crljena“, dva ugljenokopa RB „Kolubare“, dostići 100 miliona evra.

Poplavljeno  bogatstvo

Poplavljeno bogatstvo | Foto: Vladislav Mitić

Prema njegovim rečima, pod vodom se delimično ili potpuno nalaze pet rotornih bagera, šest samohodnih transportera, četiri dreglajna, 27 pogonskih stanica i preko 20 kilometara transportnih traka. Reka je progutala i 17 mašina „Pomoćne mehanizacije“, a na spisku potopljene opreme nalazi se i nekoliko trafostanica i elektropostrojenja.


- Mašinsku opremu je moguće popraviti, ali će elektrooprema i elektronika morati da se zamene. To će, po mojoj proceni, koštati oko 100 miliona evra. Naravno, indirektna šteta od potopa u „Kolubari“ biće mnogo veća zbog zastoja u proizvodnji u TE „Nikola Tesla“. Država samo za uvoz struje dnevno izdvaja oko 500.000 evra - objašnjava Ignjatović.

Prema proceni profesora, konačna šteta moći će da se utvrdi tek kada se sa oba kopa ispumpa voda, za šta će trebati bar nekoliko meseci.
Rukovodioci na „Tamnavi“ kažu da je bilo nemoguće sprečiti ulazak vode u prostor kopa jer je projekat za branu, koja je trebalo da zaštiti „Tamnavu“ od velikih voda, rađen na pretpostavkama koje danas više ne važe. Osim reke Kolubare, 15. maja u kopove je provalila i voda iz obližnjeg akumulacionog jezera „Paljuvi“. Prema grubim procenama, tamo se u ovom trenutku nalazi 230 miliona kubika vode. Radoslav Milanović, direktor ogranka TE „Kolubara“ u Velikim Crljenima, rekao je juče da se užurbano radi na pokretanju bloka snage od 110 megavata i najavio mogućnost povratka u funkciju za 15 dana.

- Situacija je stabilna, požar koji smo imali stavili smo pod kontrolu, radimo na pokretanju bloka 110 megavata i nadamo se da će za 15 dana profunkcionisati, što je veoma bitno za elektromrežu u Srbiji - rekao je Milanović, i dodao da očekuje da uskoro i prve pošiljke uglja sa kopova krenu za TE „Nikola Tesla“.

Ugalj

Ugalj | Foto: Nenad Đorđević

Krenuo ugalj ka TENT-u


Posle sedam dana zastoja, juče je iz Rudarskog basena „Kolubare“ krenula prva komponzicija uglja prema TE „Nikola Tesla“, a u 19 vagona isporučeno je 1.100 tona uglja. Ministar energetike Aleksandar Antić je zahvalio radnicima „što su uz natčovečanske napore pokrenuli proizvodnju uglja“. V. d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović istakao je da su zbog bezbednosti morali da isprazne akumulaciju u Đerdapu, i da je zato oborena proizvodnja struje za 40 odsto.

Poslednji komentari
  • ne razumem Vreme: 23.05.2014 10:22h

    Nesto mi nije jasno. Kad imaju dobit, nisu drzavno preduzece i dobit dele zaposlenim, a kad su u minusu, e tada su drzavni i to pokriva drzava???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP