Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STUDENTI PROTIV OPRESIJE

Podrška Turskoj ujedinila Srbe i Hrvate (VIDEO)

Autor: B92 | 08.06.2013 - 21:13:00h | Komentara: 0

Mirni protesti protiv seče drveća u parku Gezi u okviru rekonstrukcije istanbulskog trga Taksim, nakon brutalne reakcije policije prerasli su u velike antivladine demonstracije, a poruke podrške koje stižu iz susednih nacija ujedinile su, čini se, i srpsku i hrvatsku omladinu.

Naime, studenti psihologije iz Hrvatske i Srbije snimili su zajednički spot podrške učesnicima demonstracija u Turskoj.

Poruke podrške iz celog regiona

Poruke podrške iz celog regiona | Foto: Jutjub snimak

U video poruci prijateljima u Turskoj, 17 studenata iz Zagreba, Beograda, Osijeka, Pirota, Zadra, Aranđelovca, Splita i Kosovske Mitrovice drži delove poruke koja u celosti glasi: “Dragi prijatelji, ponosni smo na vas i ujedinjeni u podršci vama. Nema veće bitke od one za slobodu govora, ljudska prava, slobodu i ljudskost. Volimo vas!”
Jedna od učesnica akcije, Ana Odabašić, studentkinja treće godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, za B92 objašnjava da su autori poruke želeli da bar na neki način pruže podršku prijateljima iz Turske i da im pokažu da su svesni situacije u toj zemlji.
“Pravljenje ovog videa je najmanje što smo mogli da uradimo i nadam se da smo bar delimično uspeli u našoj nameri da im prenesemo poruku razumevanja i podrške”, kaže Ana.
Sa Anom je saglasan i Ivan Flis, student pete godine psihologije na fakultetu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koji za B92 kaže da prijateljstvo sa kolegama iz Turske traje već godinama, te da nisu mogli da ostanu nemi na slike koje dolaze sa ulica Istanbula i ostalih turskih gradova.
“Pre nešto više od mesec dana smo bili na konferenciji evropskih studenata psihologije u Turskoj, u blizini Izmira. Kroz zadrugu koja organizuje te konferencije već se godinama družimo sa studentima iz čitave Europe, pa tako i Turcima koji su nas baš ove godine odlučili ugostiti. Zaista, sama organizacija konferencije je bila vrhunska, no istovremeno i toplina i gostoprimstvo s kojim su nas dočekali”, kaže Ivan.

“Ne bih želeo da zvuči kao da smo se mi odlučili dati podršku kolegama samo zato što nam je eto nedelju dana bilo lepo u Turskoj - kroz godine volontiranja u toj evropskoj udrugi, mnogi od nas su stekli prijatelje iz Turske s kojima smo u čestom kontaktu, posećujemo se i delimo puno toga u životu. Pa tako i, na neki način, probleme poput ovih protesta i represije koja se događa na ulicama njihovih gradova”, objašnjava on.
“Kada su slike i priče naših prijatelja počele pristizati preko Fejsbuka, proveo sam sate i sate pokušavajući shvatiti zašto bi policija na ulicama tukla te mirne, pametne, staložene ljude koje poznajem već godinama i s kojima se više identificiram nego sa nekim mladim ljudima koji žive u mojoj ulici ili s kojima delim klupe na fakultetu. Ako njih neko može batinati na putu, odvlačiti ih u zatvor zbog poruka na Tviteru i nazivati ih vandalima; ko kaže da se isto ne može dogoditi i nama”, pita se Ivan.
“Slična razmišljanja su imali i drugi prijatelji i prijateljice iz Srbije i Hrvatske, pa smo odlučili nešto preduzeti po tom pitanju i poslati im znak podrške. Ako ih Erdogan može pokušati ugušiti u medijskoj tišini, najmanje što mi možemo učini je biti glasni - solidarni s njihovom borbom za ljudskost, slobodu i pravdu”, poručuje Ivan Flis.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP