Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DR DUŠAN ŠĆEPANOVIĆ UPOZORIO NA PROBLEME SA OPREMOM

Podvaljuju nam loše magnetne rezonance?!

Autor: A. M. | 31.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

„Nove magnetne rezonance koje je kupila Univerzitetska dečja klinika puštaju helijum, a bolnica je bila prinuđena da plaća remont nove opreme“, naveo je juče dr Dušan Šćepanović, predsednik upravnog odbora bolnice u Tiršovoj na okruglom stolu „Promenama do boljeg zdravlja“.

Da li je medicinska oprema u Srbiji istog kvaliteta kao ona u Evropi?

Da li je medicinska oprema u Srbiji istog kvaliteta kao ona u Evropi? | Foto: Predrag Vujanac

On je postavio pitanje predstavniku delegacije Evropske unije u Srbiji da li je medicinska oprema koja stiže u našu zemlji istog kvaliteta kao ona koja se instalira u razvijenim zemljama.


- Pitam zbog toga jer smo već morali da radimo punjenje helijumom, ali to nije pomoglo. Posle su nam rekli da moramo i da menjamo srce aparata. Da li je i u EU slična situacija ili se samo u Srbiju uvoze ovakvi aparati - upitao je Šćepanović Frejka Janmata iz delegacije EU u Beogradu.

Pitanja za EU:  Dr Dušan Šćepanović

Pitanja za EU: Dr Dušan Šćepanović | Foto: RAS

Na to je Janmat odgovorio da nema takva saznanja, ali da će biti i više nego spreman da pomogne da se slučaj rasvetli. Na okruglom stolu u organizaciji Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) govorila je i Radulka Urošević iz Državne revizorske institucije, koja je iznela podatak da je revizijom finansijskih izveštaja RFZO za 2011. godini i revizijom poslovanja apotekarskih ustanova utvrđeno više propusta.

- Revizijom je utvrđeno da je te godine izvršena nabavka lekova u visini od 33 milijarde dinara i da je to sve urađeno bez javnih nabavki, iako su apoteke bile dužne da nabavku vrše u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Takođe je uočeno da RFZO nije doneo proceduru kojom je trebalo da obezbedi kontrolu nabavki, što je njegova zakonom propisana obaveza.
Utvrđeno je i da su apoteke registrovane kao trgovine na malo, te da bi morale da se registruju kao zdravstvene ustanove sa farmaceutskom delatnošću - navela je Uroševićeva i dodala da je pokrenuto 58 prijava protiv 116 odgovornih lica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP