Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAZNIČNA ATMOSFERA

Pogledajte božićno
slavlje širom Srbije (FOTO)

Autor: Tanjug | 07.01.2013 - 17:35:00h | Komentara: 0

Bogosluženjima, čitanjem poslanice patrijarha Irineja, tradicionalnim lomljenjem česnice, ali i defileom fijakera ove godine svečano je obeležen Božić u Srbiji, dok je na Kosovu i Metohiji proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika protekla otežano, ali bez ozbiljnijih incidenata.

ss

Najmlađi pronašli novčiće | Foto: Željko Šafar

U Beogradu, kod Terazijske česme, 22. put je održano tradicionalno lomljenje česnice prečnika 1,5 metara i težine 52 kilograma u kojoj su tri zlatna novčića našli Tijana Stevanović (11), Jovana Milić (5) i 21-mesečni Đorđe Stanković.
Dukate Beograđanima darivao je poslastičar Aleksandar Šulajić u čast svog pokojnog oca Đorđa, nekadašnjeg predsednika sektora poslastičara Unije pekara Srbije.

ss

U lomljenju česnice na Terazijama, uživale sve generacije...| Foto: Ž. Šafar

Bogosluženjima i čitanjem poslanice patrijarha Irineja rođenje Isusa Hrista proslavljeno je u svim pravoslavnim hramovima Pomoravlja, Resave i Levča kojima je, uprkos hladnoći zbog košave, prisustvovao veliki broj vernika, među kojima mnogo mladih.

Saborna crkva u Nišu na Božić

Saborna crkva u Nišu na Božić | Foto: Kostadin Kamenov

Posebno svečano je u crkvama srednjovekovnih manastira Ravanice kod
Ćuprije, u kojem počivaju mošti svetog kneza Lazara, manastira Kalenića kod Rekovca, Manasije kod Despotovca, Svete Petke kod Paraćina, Miljkovu manastiru kod Svilajnca, koji pripadaju šumadijskoj i braničevskoj eparhiji, podeljene rekom Velikom Moravom, a jedan od drugog, kaže predanje, udaljeni su "dan hoda".

Vernici su se okupili da obeleže praznik.

Vernici su se okupili da obeleže praznik. | Foto: Masanori Jošida

Monahinje manastira Svete Petke, Hristovo rođenje obeležavaju zajedno sa oko 90 teško obolele dece iz gotovo svih gradova Srbije i nekadašnje Jugoslavije.
Božić je obeležen jutros i u manastirima Tronoša i Čokešina, kao i u crkvama u Loznici, Banji Koviljači, Lešnici, Dragincu i drugim mestima Jadra, gde je uz učešće velikog broja vernika služena sveta liturgija.

Ovako je praznik protekao u Subotici...

Ovako je praznik protekao u Subotici... | Foto: Biljana Vučković

U Jadru, kao i širom Podrinja, dan Hristovog rodjenja je svečano obeležen u domovima vernika, u miru i radosti porodice, uz poštovanje verskih obeležja i tradicije, najčešće uz bogatu prazničnu trpezu posle jutrošnje pričesti nakon božićnog posta.

Prazničns atmosfera u selu Trnjanje kod Leskovca

Prazničns atmosfera u selu Veliko Trnjanje kod Leskovca | Foto: FoNet

Proslava Božića na Kosovu i Metohiji protekla je bez ozbiljnijih incidenata, ali je posebno bila otežana u Đakovici i manastiru Visoki Dečani, gde su pripadnici albanske organizacije "Samoopredeljenje" protestvovali ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, saopštila je danas Eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska.

Božić u Banjaluci

Božić u Banjaluci | Foto: FoNet - AP

Božić je uz brojno učešće vernog naroda svečano obeležen u svim eparhijskim hramovima i manastirima od Novog Pazara do Prizrena.
Sinoć je centralna svečanost nalaganja badnjaka obavljena pri hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija, a Episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije služio je danas Svetu Liturgiju u manastiru Gračanici.
Liturgiji su pored šefa kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Aleksandra Vulina prisustvovali visoki strani predstavnici i diplomate - šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, komanadant KFOR-a general Holbauer, specijalni EU izaslanik za baštinu SPC na KiM ambasador Dimitris Moshopulos i drugi.

Božićna liturgija, manastir Gračanica

Božićna liturgija, manastir Gračanica | Foto: FoNet

Nesvakidašnju proslavu povodom rođenja Isusa Hrista organizovao je Kragujevac gde je u Božićnoj fijakerijadi centralnim gradskim ulicama do Hipodroma prodefilovalo desetak fijakera.
Građani koji su se zatekli na gradskim ulicama uživali su u svojevrsnoj promenadi kočija i lipicanera iz šumadijskih ergela.
Vožnju fijakerom na Božić organizovao je konjički klub "Kraguj", čiji predsednik Bojan Ilić kaže da je namera da ta manifestacija preraste u
tradiciju kakva je nekada postojala u Srbiji, kao i da bude što više učesnika.
Vožnja fijakerima je stari običaj, u kojem su, kako objašnjavaju etnolozi, učestvovali članovi porodica, i mladi i stari, kako bi simbolizovali jedinstvo i slogu.
U Srbiji prvi fijaker upregnut je pred konakom Jevrema Obrenovića u Šapcu, tadašnjeg gospodara šabačke nahije i brata kneza Miloša Obrenovića.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP