Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR NA CEREMONIJI SPC

Pogledajte: Dačić na ustoličenju Episkopa srednjoevropskog Sergija! (FOTO + VIDEO)

Autor: A. O. - Tanjug | 07.09.2014 - 17:18:00h | Komentara: 0

Ministar spoljih poslova Srbije prisustvovao je svečanom činu ustoličenja Episkopa srednjoevropskog Sergija u tron episkopa srednjoevropskih u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru.

ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija

ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija

Toržestvenu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu služiće Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje više Episkopa.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je  da ustoličenje episkopa srednjoevropskog Sergija u Hisdelhajnu u Nemačkoj ima poseban značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske gradjane u toj zemlji.

  • ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija | Foto:
  • ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija | Foto:
  • ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija | Foto:
  • ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija | Foto:
  • ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija | Foto:
  • ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija | Foto:
  • ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija | Foto:


On je, obraćajući se posle ceremonije ustoličenja, ocenio da odnos Srbije sa Nemačkom karakteriše intezivna saradnja na svim poljima.


- Ovaj čin ima poseban značaj za SPC i srpske građane u Nemačkoj, jer je SPC jedan od najznačanijih stožera i centara za okupljanje naše dijaspore u Nemačkoj. Nemerljiv je doprinos SPC za očuvanje nacionalnog i duhovnog identiteta naših građana u toj zemlji - rekao je Dačić.


On je podsetio i da je Nemačka jedan od naših najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera.


- Naši odnosi su unapređeni, karakterise ih intezivna saradnja na svim poljima i dijalog na visokom nivou koji se kreće uzlaznom linijom - rekao je Dačić i dodao da vidi pozitivne pomake i kada je reč o ulozi na evropske integracije Srbije.

Životopis Episkopa srednjoevropskog Sergija

Novoizabrani Episkop srednjoevropski Arhimandrit Sergije (Karanović) rođen je 4. jula 1975. godine od roditelja, oca Petra i majke Mike, rođene Benić, u Bačkoj Palanci, dobivši na krštenju ime Zoran. Prema porodičnom porijeklu i roditeljskom zavičaju potiče iz mjesta Boboljusci, koje se nalazi u neposrednoj blizini Martin Broda. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, odakle 1990. godine, po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog g. Irineja, odlazi u Bogosloviju Sveta Tri Jerarha, u manastiru Krka. Školovanje u ovom bogoslovskom učilištu završava sa uspjehom, u vremenu najvećeg rasplamsavanja rata u Republici Hrvatskoj 1995. godine, a uoči samog egzodusa i stradanja krajiških Srba. Iste godine dobija blagoslov i kanonski otpust od Episkopa bačkog G. Irineja i prijem u Eparhiju bihaćko-petrovačku, koja je takođe trpjela ratna stradanja u jesen 1995. godine i upodobila se biblijskoj slici „merzosti zapuščenija“. Bilo je neke simbolike da u godini najveće opustjelosti, materijalnog razaranja i ljudske muke, budući otac Sergije od strane crkvenih vlasti bude određen da služi Bogu Živom i Istinitom, upravo u Bosanskoj Krajini, u postojbini svoga plemena i svoga prezimena.

ministar Dacic prisustvovao ustolicenju episkopa srednjoevropskog Sergija

Ustoličenje episkopa srednjoevropskog Sergija

 

Uslijed ratnih dešavanja Zoran Karanović zamonašen je 12. avgusta 1995. godine u manastiru Gomionica, dobivši na monašenju ime Sergije. Novi monah, položivši zavjet poslušnosti, bezbračnosti i siromaštva, dolazi na čudesan način do mjesta svojih predaka, postavši pričislen bratiji istorijskog manastira Rmanj, koji se nalazi u Martin Brodu. Nedugo prije završetka rata u Bosni i Hercegovini, zajedno sa bratijom manastira Rmanj, biva prognan u Srbiju, gdje ga prima blažene uspomene tadašnji Episkop banatski Hrizostom (Stolić) i raspoređuje na službu u manastiru Vojlovica kod Pančeva. U pomenutom manastiru rukopoložen je u čin đakona, 31. oktobra 1995. godine, a iste godine upisuje, kao redovni student, Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog G. Hrizostoma (Jevića), prekida redovne studije i 1996. godine odlazi u Njemačku, da kao đakon bude na ispomoći tamošnjem Episkopu srednjoevropskom G. Konstantinu, u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru. Školske 1997./1998. godine odlazi na usavršavanje njemačkog jezika u Regensburg.

Po završetku ovog poslušanja, vratio se u svoj matični manastir Rmanj u Martin Brod. Povratak manastirskog bratstva pratio je i srpski narod. U manastiru Rmanj dobija poslušanje i obavlja dužnost ekonoma. Rukopoložen je u čin prezvitera 5. aprila 1998. godine u Šipovu od strane Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog G. Hrizostoma. Iste godine biva postavljen za administratora parohija u Drvaru, Prekaji i Velikom Cvijetniću.

Od 1998. do 2002. godine, predavao je vjeronauku u Drvaru, Martin Brodu i Prekaji, a 2000. godine biva postavljen za arhijerejskog zamjenika u djelu Eparhije bihaćko-petrovačke na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, što je u poslijeratnim godinama bio izazov prožet nepovjerenjem i iskušenjima porušenih međuljudskih i međuvjerskih odnosa. Takođe je obavljao dužnost arhijerejskog namjesnika u namjesništvima grahovsko-drvarskom, petrovačko-bihaćkom i lijevljansko-glamočkom, gdje je bio obavezan da unaprijeđuje duhovni život, organizuje bogosluženja, crkvene sabore, i na taj način ohrabruje narod na povratak i uspostavljanje redovnog stanja.

Godine 2001. položio je stručni ispit za vjeroučitelja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Zbog pokazane revnosti u obnovi duhovnog života na parohiji drvarskoj, biva odlikovan činom sinđela na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, 13. juna 2002. godine u Drvaru.

Na Blagovijesti, 7. aprila 2004. godine u manastiru Rmanj, proizveden je u čin protosinđela.

Po blagoslovu Episkopa bihaćko-petrovačkog G. Hrizostoma, 2005. godine odlazi u Grčku, gdje na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu upisuje studije pravoslavne teologije, koje 2010. godine, kao redovan student okončava sa vrlo dobrim uspjehom.

Uslijed truda u obnovi manastira Rmanj, prije svega izgradnje novog manastirskog konaka, odlikovan je pravom nošenja naprsnog krsta 2. oktobra 2005. godine.

Dana 5. oktobra 2008. godine, zbog pokazane svešteničke revnosti i pastirske brige, odlikovan je činom igumana u manastiru Rmanj.

U čin arhimandrita, proizveden je blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog G. Atanasija (Rakite), a rukom Njegovog Preosveštenstva Episkopa dalmatinskog G. Fotija (Sladojevića), na Blagovijesti 7. aprila 2014. godine u svome manastiru, svetonikolajevskoj obitelji u Rmnju, gdje ga je zatekao i izbor za Episkopa bogomčuvane Eparhije srednjoevropske, a na redovnom proljetnom zasjedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC-e u Beogradu, 23. maja 2014. godine.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP