Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POKUŠALI DA STUPE U KONTAKT SA CIVILIZACIJOM

Pogledajte kako je izolovano
pleme iz Perua pokušalo da
stupi u kontakt sa svetom,
dok ih šumari nisu oterali (VIDEO)

Autor: Beta-AP | 20.08.2013 - 14:46:00h | Komentara: 0

Pripadnici indijanskog plemena Maško Piro, koje živi u samoizolaciji u jugoistočnom, peruanskom delu Amazona, pokušali su drugi put od 2011. da ostvare kontakt sa spoljnim svetom, ali su ih šumari sprečili da pređu reku.

Oko 100 članova plemena pokušalo da pređe reku: Maško Piro

Oko 100 članova plemena pokušalo da pređe reku: Maško Piro

Peruanske vlasti nisu sigurne šta je navelo više od 100 pripadnika plemena da se pojave na reci Las Pjedras. Vlasti smatraju da su oni možda uznemireni zbog nelegalne seče šume i prolaska krijumčara droge. Eksploatacija nafte i gasa takođe ugrožava tu oblast.

Kako je danas objavljeno, pripadnici Maško Piro su krajem juna došli na obalu i od lokalnog stanovništva tražili banane, konopce i mačete, ali kad su bili na polovini reke, šumski čuvari su ih sprečili da pređu na drugu obalu i uputili ih na plantažu banana na njihovoj strani reke.

Ta situacija je stvorila zategnutost, što se vidi na snimku koji je napravio jedan od šumskih čuvara i prosledio agenciji AP.

Na snimku se vide pripadnici plemena svih uzrasta, uključujući i muškarce sa kopljima, lukovima i strelama. Pri sporu sa šumarima, jedan od muškaraca je nategao luk, spreman da ispali strelu.

Pripadnici Maško Piro žive po vlastitom društvenom kodu koji uključuje otimanje žena i dece iz drugih plemena, rekao je profesor antropologije iz Lime, Karlos Sorija.

Antropolog Beatris Uertas procenjuje da su se pripadnici Maško Piro sada približili civilizaciji zbog niskog nivoa reke, ugroženih lovišta, sve gušćeg avionskog saobraćaja i eksploatacije nafte i gasa u tom regionu.

Poslednji put su se pripadnici tog plemena pojavili u civilizaciji maja 2011, a prethodne dve decenije nije bilo nikakvih kontaka.


Pripadnici izolovanog Kavahiva plemena snimljeni po prvi put u istoriji! (VIDEO)

Nedavno su u amazonskoj džungli Brazila gde živi pleme Kavahiva koje je dugo bilo potpuno izolovano od ostatka sveta, napravljeni njihovi prvi snimci. Kamera je konačno uspela da zabeleži nekoliko njegovih pripadnika, koji su se probijali kroz gustu šumu.

Čovek bez odeće, sa lukom i strelom, žena sa detetom na leđima i još sedmoro ljudi, primećeni su među krošnjama drveća. Video su pre dve godine snimile lokalne vlasti, ali je na internetu osvanuo tek juče.

Kako prenosi brazilski sajt "Jornal Hoje", na snimku vidimo kako pripadnici plemena Kavahiva putuju iz jednog sela u drugo.

U jednom trenutku, žena primećuje kameru i dovikuje muškarcu reč "tapui", što se grubo može prevesti kao "neprijatelj".

Pleme Kavahiva prvi put su primetile drvoseče 1999. godine. Ipak, dosad niko nije uspeo da ih fotografiše ili snimi, ali su u šumi pronađeni razni predmeti koje su koristili.

Kavahive žive nomadskim životom i pokrivaju veliku teritoriju amazonske džungle. Istraživači koji su ih snimali nisu uspeli da uspostave komunikaciju sa njima.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP