Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZ DOGOVORA O REZOLUCIJI

Pogledajte kako je ruski ambasador uložio veto! (FOTO)

Autor: Agencije/M. S. P. | 08.07.2015 - 16:25:00h | Komentara: 0

Rezolucija o Srebrenici nije prošla u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je Rusija uložila veto!

Ujedinjene Nacije

Ujedinjene nacije | Foto: Profimedia

Predstavnici deset zemalja su podržali rezoluciju, četiri zemlje su bile uzdržane, a ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin je bio protiv.

Uzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela. Glasove "za" su dali SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija, Litvanija, Novi Zeland, Čile, Malezija, Jordan, Čad.

- Usvajanje ove rezolucije bilo bi kontraproduktivno - rekao je ruski ambasador Vitalij Čurkin.

- Ukoliko stavite ovaj dokument na glasanje, Rusija će glasati protiv - rekao je Čurkin.

Nikolić:Rusija dokazala

da je iskren prijatelj
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom ruskog veta na predlog rezolucije o Srebrenici izjavio da je danas veliki dan za Srbiju i da je Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj.
"Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe, zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucene i ultimatume. Zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu", navodi se u Nikolićevoj pisanoj izjavi medijima.

Rusija je želela izbalansiran dokument, ali je izjava Moskve ignorisana, primetio je Čurkin i dodao da je važno što će u Srebrenici, na obeležavanju godišnjice zločina, učestvovati predstavnici Srbije te da ne bi bilo dobro da se rezolucijom utiče negativno na napore u cilju mira i stabilnosti.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije da će putovati na komemoraciju u Srebrenicu.

Ambasador Rusije podsetio je da se njegova zemlja uvek zalagala za istragu svih zločina u BiH, naglasivši da se ne može zaključiti ko je najviše patio tokom konflikta.


Navodeći da se na osnovu podataka da je više stotina hiljada Srba moralo da napusti svoje domove, Čurkin je rekao da se može zaključiti da su Srbi jednako patili, ako čak ne i više od drugih.


Zbog toga, kazao je on, treba iskoristiti godišnjicu Dejtonskog sporazuma za napredak Balkana ka miru.

Od petnaest članica

SB UN pet ima pravo veta

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ima petnaest članica, od čega pet stalnih, koje imaju pravo veta, odnosno da svojim glasom protiv odbiju usvajanja svake odluke.

Pravo veta imaju Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija.

Reč veto potiče iz latinskog jezika i u doslovnom prevodu znači zabranjujem.

- Britanski nacrt nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Takav pristup je politički motivisan, nije legitiman i ne služi napretku u BiH - rekao je Čurkin i dodao:

"Ovaj dokument neće pomoći postizanju mira".

Čurkin je prethodno predložio minut ćutanja za žrtve Srebrenice, što je i usvojeno.

Kina je predložila da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajednički jezik u vezi rezolucije o Srebrenici.

Ujedinjene nacije Savet bezbednosti Stalne članice

Savet bezbednosti ima pet stalnih članica | Foto: Profimedia

Visković: Diplomatski

uspeh Srbije

Ruski veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN uspeh je Srbije na diplomatskom planu, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković.
Upitan da li se ruski veto može posmatrati i kao pobeda Srbije u SB UN, primetio je da se to baš ne bi moglo tako kvalifikovati, jer Srbija u toj priči nije bila ključni igrač, već se u ovom slučaju pre može govoriti o odnosu Rusije i zapadnih zemalja.
Rusija je, navodi Visković, verovatno u svojoj odluci kalkulisala i odnos sa Srbijom i mogućnost da u jednom trenutku može da zatraži neku vrstu kontrausluge zbog veta na britansku rezoluciju.
"Možda bi bilo bolje da Britanija nije insistirala i da je povukla sopstveni predlog, ali je na kraju očito bilo pitanje spasavanja obraza i u takvoj situaciji oni su radije išli na to da prisile Rusiju da uloži veto nego da sami povuku rezoluciju za koju su znali da ne može biti usvojena", rekao je Visković.

S druge strane, Velika Britanija je branila stav da je reč o izbalansiranom tekstu, te da ovaj nacrt rezolucije ne optužuje srpski narod, kao i da ne predstavlja presudu za genocid u Srebrenici.

- Ne nazvati ovaj zločin u Srebrenici genocidom, neće i ne može doprineti pomirenju - naglasio je predstavnik Velike Britanije, zemlje koja je inicirala ovu rezoluciju.

Američka ambasadorka Samanta Pauer, ruski veto nazvala "novom mrljom na reputaciji Saveta bezbednosti".

Ruski veto je teško pao i predstavnicima Albanije u UN, koji su na tviterui prokomentarisali tu odluku kao sramnu.

- Tužan, sraman dan u SB UN. Na rezoluciju o genocidu u Srebrenici je uložen veto što će ohrabriti u istrajnosti one koji negiraju genocid - "tvitnuli" su albanski predstavnici u UN.

Zamenik generalnog sekretara UN Jan Elijason rekao je na početku sastanka da

Hamond: Veoma

smo razočarani
Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izrazio je veliko razočaranje zbog toga što u SB UN nije usvojen predlog britanske rezolucije povodom obeležavanja 20 godišnjice od događaja u Srebrenici.
"Veoma smo razočarani što je na našu rezoluciju povodom obeležavanja dvadeset godina od dogadjaja u Srebrenici danas stavljen veto", rekao je Hamond, kaže se u saopštenju koje je Tanjugu dostavljeno iz britanske ambasade.
"Mi smo imali tri cilja: da obeležimo godišnjicu i setimo se žrtava genocida u Srebrenici i žrtava na svim stranama tokom konflikta u Bosni i Hercegovini; da apelujemo na postizanje pravde za sve, kao i na pomirenje; i da iz ovih tragičnih događaja izvučemo lekcije za Ujedinjene Nacije.

je cilj da se oda počast žrtvama i prizna neuspeh međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija u sprečavanju genocida u Srebrenici pre 20 godina.

"Genocid u Srebrenici je jedno od najmračnijih poglavlje nedavne istorije", rekao je Elijason i dodao da je sprečavanje genocida jedna od najvažnijih misija svetske organizacije.

Posle Elijasona, video linkom iz Ženeve se uključio visoki komesar UN za ljudska prava princ Zaid Raad Al Husein.

- Kako smo mogli biti tako kratkovidi i nismo pretpostavili da će biti ubistava - rekao je Zaid.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio je ranije danas da Rusija i ostale stalne članice Saveta bezbednosti UN pokušavaju da naprave "kompromisni tekst" rezolucije o Srebrenici, preneo je Sputnjik.


"Od početka smo želeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu", rekao je Gatilov.


"Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim", ocenio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije.

Dodik: Hvala Rusiji i Kini

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je Rusiji i Kini za doslednost u svom pristupu u Savetu bezbednosti UN, kojom su onemogućili usvajanje predloga britanske rezolucije o Srebrenici, jer su bili svesni da bi njeno usvajanje apsolutno dovelo do destabilizacije regiona.

"Istu grešku pravi i Evropski parlament. Jedino bi bilo ispravno povodom svega ovoga formirati međunarodnu komisiju koja bi, sa dovoljno autoriteta i sa imenima od autoriteta vezanim za takve vrste događaja, napravila konačni izveštaj koji bi bio obavezujući za sve", izjavio je Dodik Srni.

Kako saznaje "Blic", Velika Britanija i SAD su sinoć ruskoj delegaciji u Savetu bezbednosti UN uputile sedmi predlog rezolucije o Srebrenici.


Ruska delegacija je, navodi beogradski list, prosledila najnoviji predlog u Moskvu, gde se od ruskog državnog vrha očekuje da se izjasni o tome.
Sednica Saveta bezbednosti bila je juče zakazana za 16 sati, ali je prvo pomerena za sat vremena, pa za 21 sat, da bi na kraju bila odložena za danas, ponovo u 16 sati.


Sednica je odlagana jer je Rusija najavila veto na britansku rezoluciju, dok je Kina predložila da se glasanje odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica Saveta bezbednosti.

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je nedavno da dokument nije u cilju pomirenja već da je naprotiv produbio podele i probudio teške emocije u regionu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP