Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Pogledajte profile, čemu ste najskloniji - alkoholu, drogama ili kocki?

Autor: Bolnica Vita | 22.11.2013 - 09:35:00h | Komentara: 1

Bolestima zavisnosti su vidno skloniji muškarci, što pokazuju podaci da su svi patološki kockari muškog pola, tek svaki osmi narkoman je ženskog pola, a od alkoholičara, svaki treći je ženskog pola - pokazuju rezultati analize podataka lečenih pacijenata u poslednje tri godine u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti Vita iz Novog Sada, kojom je obuhvaćeno više od 300 pacijenata lečenih od narkomanije, alkoholizma i patološkog kockanja. Pacijenti dolaze iz svih krajeva Srbije.

Profil zavisnika

Profil zavisnika od droge

Istovremeno, analizom je utvrđeno da narkomani sve više odlažu lečenje, pa se javljaju sa dužim stažom u odnosu na prethodne godine, dok je prisutan ubrzan porast kockara koji se prvi put leče. Zanimljivo je i to da se javljaju sve mlađi alkoholičari te se alkoholizam više ne vezuje samo za starije generacije.

PROFIL NARKOMANA


Prosečan narkoman ima 30 godina, završio je srednju školu, neoženjen je i nezaposlen. Zavisan je od heroina, a uz to najčešće je zloupotrebljavao i alkohol, marihuanu, spid i ekstazi. Iza sebe ima dva bezuspešna lečenje, a u bolesti je duže od 12 godina. Analiza dalje pokazuje da prosečan narkoman potiče iz kompletne porodice i ima brata ili sestru.
 

Profil zavisnika

Profil zavisnika od alkohola

PROFIL ALKOHOLIČARA


Istovremeno, prosečan alkoholičar ima 41 godinu, završio je srednju ili visoku školu i zaposlen je. Svaki drugi je i oženjen. Kontakt sa alkoholom traje duže od dve decenije i iza sebe ima jedan bezuspešan pokušaj lečenja. Najčešće pije „žestinu“, a potom i pivo. Alkoholičari takođe potiču iz kompletne porodice i imaju brata ili sestru.


PROFIL KOCKARA


Prosečan patološki kockar ima 28 godina, pri čemu je najzastupljenija starosna kategorija od 24-28 godina. Završio je srednju školu, neoženjen je i nezaposlen. Iskustva sa igrama na sreću ima duže od 10 godina i prvi put se javlja za stručnu pomoć. Najčešće igra rulet, a potom ide u „kladionicu“ i na „aparate“.

Profil zavisnika

Profil zavisnika od kocke

NARKOMANI ODLAŽU LEČENJE

Analizom je uočen trend sve kasnijeg javljanja narkomana na lečenje, odnosno njihovog sve dužeg „staža“ u bolesti zavisnosti, što sa sobom nosi teže posledice a time i neizvesniji put izlaska iz problema. Poseban problem predstavljaju „nevidljivi pacijenti“, obično mlađe populacije, koji zlouptrebljavaju psihoaktivne supstance neopravdano svrstane u „lake droge“ (kao što su marihuana, spid, ekstazi...). I pored očiglednih simptoma zavisnosti i problema u svakodnevnom funkcionisanju, stručna pomoć se u najvećem broju slučajeva ipak ne traži, a problemi se pravdaju različitim razlozima.
SVE MLAĐI ALKOHOLIČARI
Sve mlađi alkoholičari javljaju se na lečenje, te se ovaj problem više ne vezuje samo za starije generacije.

- Istraživanja bolnice Vita su pokazala da je preko 81 odsto mladih do svoje 17. godine probalo alkohol i da ga manje-više redovno konzumira, najčešće prilikom izlazaka vikendom. Upravo ove uzrasne kategorije predstavljaju „inkubator“ razvoja problema alkoholizma u budućnosti. Tome doprinosi i blagonaklon stav našeg društva prema alkoholu, pri čemu je većina mladih prvi kontakt sa alkoholom imala u svojoj porodici u različitim prilikama. Takođe, nije zanemarljiva posledica ni nedosledne primene zakona koji zabranjuje prodaju alkohola maloletnim licima - ističe Milan Vlaisavljević, direktor bolnice Vita.
SVE VIŠE KOCKARA
Do pre tri godine, kockari su se retko javljali na lečenje, dok se u poslednjih godinu dana svaki treći poziv odnosi upravo na ovaj problem. Ovo nesumljivo govori o porastu problema patološkog kockanja u našem društvu, ali i svesti da je za njegovo rešavanje potrebna stručna pomoć.

- Takođe beležimo jedan značajan period tolerisanja ovakvog ponašanja pre samog traženja pomoći, gde je porodica po pravilu više puta vraćala dugove i verovala na „časnu reč“. Na kraju, porodica koja je iscrpela sve mogućnosti, odlučuje se da motiviše člana da potraži stručnu pomoć - ističe Vlaisavljević.

Ostaje utisak da bi kao društvo trebalo da učinimo više na daljem povećanju svesti porodice i mladih o potencijalnim rizicima kockanja, o razlici između društveno prihvatljivog i problematičnog, odnosno patološkog kockanja, kao i donošenju zakonskih rešenja, ali i doslednoj primeni postojećih zakonskih rešenja koji regulišu ovu oblast.
 
Poslednji komentari
  • eliot Vreme: 23.11.2013 16:44h

    Zajednicko - neozenjen i nezaposlen. Zivot bez obaveza, nista drugo. Samo se vi borite da se ukine vojni rok, smanji gradivo u skoli i ogranice prava roditelja, profesora i drzave nad pojedincima. Ovo je rezultat. Liberalno drustvo da, ali samo posle 100 godina stabinosti ekonomske, drustvene i svake druge. Do tada diktatura.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP